Снимка: архив, Булфото
fallback

Няколко столични болници отказват да приемат за лечение 3-годишно дете.

Синът на Евгения вдигнал висока температура и не спирал да повръща, разказва Нова телевизия. След направените изследвания, личният лекар преценява, че трябва да се действа спешно.

"Изпраща ни директно във Втора градска болница с направление, като ни казва, че детето трябва веднага да се включи на система, защото е дехидратирано", разказва Евгения.

Майката и детето веднага тръгват към болницата. Там обаче получават неочакван отговор – детето не било за там, защото било прекалено малко.

Насочват Евгения към един от гастроентеролозите в лечебното заведение. Оказва се обаче, че той не е детски лекар и отново я препращат. По думите на майката сестрата я насочила към Медицинска академия. Оттам обаче й казват, че нямат детско отделение.

Следва Военна болница. Оттам я съветват да отиде или в Детската, или в Инфекциозната болница.

"В приемното отделение на Инфекциозна ме попитаха за оплакванията на детето и има ли диария. Казах, че не и те ми отговориха, че сме за педиатрия", казва майката.

Лутането продължава. Следващата спирка е педиатрията в София. Там разтревожената майка с болно дете на ръце чува до болка познатия отговор – "И за тук не сте".

Докато са в Детската болница обаче, се проявява нов симптом - разстройство.

Така, след 4-часово обикаляне, детето най-накрая е хоспитализирано в Инфекциозната болница. От ръководството обясниха, че то е било върнато първия път, защото не е имало медицински показания за прием там.

От Втора градска болница, където личния лекар ги изпраща, смятат, че е станало недоразумение. Служителката на регистратурата твърди, че майката на Мишо не е дала направление за прием. Въпреки това, ръководството признава, че грешка има.

Младата майка обаче не вини никого. Благодарна е, че детето й е живо и здраво. А педиатрите с дългогодишна практика признават, че случаят не е прецедент.

Планове за откривана на Национална детска болница в София има от близо 30 години. И сегашното ръководство на здравното министерство мислило по въпроса. Заради липсата на пари обаче, идеята поне на този етап няма как да се реализира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Диана

преди 8 години

И ще става още по-зле, след като администрацията в НЗОК взима по-добри заплати от повече от 60% от лекарите... когато се разбие тази паразитна структура и минем към здравно осигуряване с някакво минимално участие в солидарен фонд, всеки ще получава толкова за колкото плаща. За повече - ще си доплаща. Ще има и за доказано социално слабите, но минимум пакет - ще те прегледат, но на място, намя да имаш право да вика линейка примерно.

50

педиатър

преди 8 години

Преди 20 години в България бяхме 2300 педиатри.Заплащането обаче бе такова че всички се "изпариха" и сега сме 375 в цяла България.Понеже повечето сме над 50 годишни след 5 години ще сме под 100 а след още 5 - не знам колко ще сме.Започвайте да внасяте-няма друг начин.И тези дето работим гледаме да преглеждаме и възрастни и на повече места работим защото заплащането си е пак нищожно.

49

Анонимен

преди 8 години

Не е първия случай няма да бъде и последния.Системата така работи за да се промени това трябва да се промени системата .А това става бавно дори и при желание да бъде променена.А не е много сигурно дали някои се опитва да променя системата и дали има желание.

fallback