Снимка: Reuters
fallback

Загиналите младежи можеше да оцелеят, ако бяха навлезли един по един в опасния участък, обяви планинският спасител Младен Братанов. Той участва във вчерашното издирване на двамата планинари, които загинаха след като бяха затрупани от лавина на Витоша.

По думите му загиналите не са попаднали случайно в планината – били са с добра екипировка. Според него основната превантивна мярка е да не се навлиза в опасни зони.

Oще по темата

Помага и употребата на специална екипировка – раници за лавини, мощуци за кислород. Въпреки това дори и професионалната екипировка не гарантира оцеляване.

Братанов разказва пред bTV, че в спасителната операция са се включили 13 души – напълно достатъчен брой за акция с подобни размери. Започнали са работа при разсъмване в четвъртък сутрин, въпреки опасността от лавини.

Загиналите младежи често се качвали в планината, за да правят снимки, разказват техни близки. По думите им и двамата са били опитни планинари.

Въпреки това според служители на Планинската спасителна служба мъжете не са взели необходимите мерки, за да избегнат фатални инциденти – не са имали сонда, лавино предавател, лопата или специализирана екипировка.

В сряда през нощта двама млади мъже предприемат рисково изкачване над хижа Алеко към местността Заека, за да правят нощни фотографии. Предполага се, че са предизвикали лавината, която ги уби, докато са снимали.

Последната информация от тях е от полунощ, когато изпращат снимки на свои приятели като им казват, че очакват да се приберат към 2 ч. сутринта. Сигнал за изчезването им е подаден в 4 часа, след като младежите не се прибират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

По някаква стажантска програма ли са "журналистите" в днес.бг, защото определено не са нито професионалисти, нито грамотни!

7

Джоко

преди 8 години

Случаят с правописа не е изолиран. Време е да се провери кои "университети" дават дипломи на "журналята", кои са даскалите по български език !?!?!?

6

Анонимен

преди 8 години

мощуци??? Каква е тая дума, "журналисти"? Да не би да сте искали да кажете "мундщук". Правете си справки, бе младежи, поне в Гугле чукнете, ако не знаете, че има речници.

fallback