Снимка: Dnes.bg

При възстановяването на Ларгото в София строго се спазват всички световни и български правила. Това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по bTV.

Още по темата

"Думата "бутафория" се използва пресилено. Тя означава имитация с леки подръчни материали - шперплат, картон, пластмаса и др. Реставрацията на Ларгото не е бутафория“, коментира той.

Според Димитров никой не може да каже как е изглеждало Ларгото в Древен Рим, а и сега над земята са само 20-30 см антични останки.

Той отсече, че хората, които са надигнали глас срещу реставрацията не са експерти и не бива да дават мнението си.

"Манол Глишев е известен столичен безделник, а не гражданин, а на Мария Щурова фамилията й показва колко е нормална. Те взимат отношение по въпроси, за които нямат образование и компетентност", нападна пък историкът, въпреки че вчера и зам. - кметът на София по култура Тодор Чобанов също коментира, че има забележки по реставрацията и ще настоява за корекции.

"Планът за възстановяване на Ларгото е направен от арх. Георги Китов, който е един от най-големите ни архитекти и се довършва от арх. Фърков. Тухлите са нови, но имитират римските, така се прави по цял свят. Откъде да намериш римски тухли днес, за да изглежда достоверно?", попита проф. Димитров.

За фугите с хоросан, които не се понравиха на столичани, професорът каза, че така строят римляните.

"Не може да се оставят тези 20 см на влиянието на атмосферата, защото ще се разрушат. 27 пъти се промени температурата през годината, а хоросанът се разпада. Стъклен покрив няма да свърши работа, освен, че ще го насерат гълъбите, вътре температурите - какво печки ли да турим, че да се подаржа една постоянна температура", коментира той идеята три стъклени купола да пазят античното наследство.

Божидар Димитров увери, че опасенията, че културното наследство ще се загуби са безпочвени.

"Навсякъде по света е така. Ще се гордеем със съграденото и ще бъде туристическа атракция. Древната история не може да бъде унищожена, тя остава в научните публикации", настоя той и препоръча на хората, които не харесват начина, по които се реставрира да не минават покрай Ларгото.

"Планът за реставрацията е одобрен от специалисти на Националния институт за паметниците на културата. За да може да тръгне, проектът на Китов с актуализациите на Фърков минава пред НИПК, Инспектората на Министерството на културата и най-накрая подпис на ресорния заместник-министър", разясни още историкът.

Вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временното спиране на работата по консервацията.

Днес той събира на среща екип от специалисти, които да решат съдбата на античният комплекс "Сердика", който по план трябва да е завършен в средата на ноември, а официалното му откриване се очаква да е идната година.

Според проф. Димитров експертите ще дадат някой препоръки, но проектът ще продължи да се изпълнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase