Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Грешки при разпределянето на адреси, командироване в София и даже закриване на структури в цялата страна. Такива са опасенията на медиците след решението на Министерството на здравеопазването да слее центровете за спешна помощ в столицата и областта. Ведомството от своя страна вижда в мярката възможност да се подобри обслужването на пациентите.

"София-град не познават района, те даже нашите много често го бъркат", каза пред камерата на bTV шофьор на линейка от филиала в Елин Пелин, който обслужва над 30 000 души. Отговорникът д-р Петрова коментира, че щом се говори, че централата в София е претоварена, не става ясно дали ще могат да поемат и техните адреси.

Д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната помощ коментира, че създаването на една голяма районна координационна централа би трябвало да стане с достатъчно хора и при ясни правила.

"Никой няма намерение да закрива филиалите", подчерта директорът на дирекция "Медицински дейности" в МЗ д-р Ивелина Георгиева. По думите й и до този момент централата на "София – област", която е в "Младост", е предавала адресите именно на филиалите, които след това са насочвали медицинските екипи.

По думите й няма и риск с мотива за ниска натовареност линейки от областта да се командироват в София. Към момента почти всички 13 филиала са с по една линейка и един екип, а целта на МЗ е да се осигурят резервни медицински автомобили и поне още 5 екипа спешни медици.

Тя беше категорична, че няма начин при механичното събиране на две структури с кадрови дефицит да се очаква решаване на проблемите.

"Нарушава се принципът, по който са направени 28 центъра за медицинска помощ", отбеляза тя и попита дали няма да има промени и на други места в страната.

Според нея с промяната вече няма да е необходимо линейките да обикалят София, за да стигнат до МБАЛ "Света Анна", а ще могат да използват всяка една столична болница. Д-р Кателиева я контрира, като посочи, че това става и в момента.

Георгиева смени темата, като посочи, че допълнителното материално стимулиране в "София-област" е ниско и разпределено "по странен начин" – половината служители не получават нищо, а голяма част от бонусите остават в администрацията.

Спешните медици готвят протести, на този етап са на фаза "обществено обсъждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

лекар

преди 8 години

Да няма лекар в линеийката! Мястото им е в спешните центрове на болниците по район, които оказват реална помощ и то на ниво. Това обаче няма как да се харесва на кадрите на спешната помощ ( поради деквалификация) , на началниците им и на здрвнонеосигурените лица, ползващи спешната помощ за безплатен преглед у дома.

5

тя

преди 8 години

Филиалите имат по две линейки, а някъде и три. Няма достатъчно екипи за тези линейки. Г-жа Георгиева да вземе да се запознае със структурата и щатното първо и после да говори, защото се излага. Не е лошо да се обърне внимание на прекалено раздутата администрацията на София-град и щатното им.

4

Анонимен

преди 8 години

До 11Преписваш на другите това което правеше ГЕРБ когато бе в опозиция.

fallback