По време на ремонта. Снимка: Bulgaria On Air

Движението по столичния булевард "Александър Малинов" в участъка от бул. "Цариградско шосе" до бул. "Андрей Сахаров" е пуснато от тази сутрин.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери на място изпълнението, коментира, че това е най-натовареният участък в тази част на София.

Още по темата

"Всички видяхме какви бяха задръстванията, докато се работеше", допълни Фандъкова.

Кметът съобщи, че с подмяната на осветлението на бул. "Александър Малинов" икономията на електроенергия ще е близо 4 пъти.

"Напоследък минавах всяка сутрин от тук и то в най-натоварения трафик, за да изпитам лично това, което изпитват ежедневно", каза Фандъкова и допълни, че ще има близо 4 км чисто нов булевард с изцяло обновени тротоари и осветление. Озеленяването ще бъде довършено наесен.

Работи се и по още един участък - от метростанция "Александър Теодоров-Балан" до "Бизнес парка". Това е изцяло нов булевард, пробив, така че да се осигури 6-лентов булевард от бул. "Цариградско шосе" до Южната дъга", съобщи Фандъкова, цитирана от "Фокус". Очаква се той да бъде завършен до 21 август.

Кметицата съобщи, че от днес започва ремонт и облагородяване на пространството около жп гарата.

"Идеята е да се подобри чувствително средата на едно от най-тежките места в София, които все още остават, а това е именно предгаровият площад и подлезът пред Централна гара", каза тя.

Става дума за възстановяване, ремонти, почистване и облагородяване на пространството, а цялостна реконструкция ще бъде планирана и проектирана от "Пазари Възраждане" за следващите години, когато ще се търси отново финансиране от ЕС.

"По-скоро говорим за сигурност, чистота, да няма тези изпочупени витрини и неприятни миризми. Там отворихме безплатна тоалетна. Надявам се всички хора да ползват нея, а не околното пространство", заяви още Фандъкова.

Столичният кмет съобщи, че е помолила в пространството около Централна гара да има засилено полицейско присъствие. В района са обособени две помещения за постоянни приемни - на Общинска полиция и на Второ РПУ, така че да има и полицейско присъствие, наред с изградено вече видеонаблюдение и с охраната, която е на място.

От общината не са се отказали и от идеята част от пространството да бъде за културни прояви.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase