Японскана вишна на новото си място. Снимка: собствени

Изкореняването на японската вишна пред бившия хотел ''Кемпински'' (настоящ хотел „Маринела”) е с цел дървото да бъдат запазено от предстоящите ремонтни дейности и затова то е преместено в емблематичната вътрешна Японска градина към хотела. Това съобщават в писмо до медиите собствениците на хотела - Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Още по темата

В него те обясняват каква е ситуацита и смятат, че обвиненията и нарушенията, които им приписват, са неоснователни и несправедливи. Писмото е повод информацията, че уникалните дървета, станали символ на хотела, се изкореняват и щели да бъдат сменени с палми.

В писмото си те посочват, че става въпрос само за едно дърво, което е изкоренено заради преустройство на помещение, предназначено за кафе-сладкарница с градина, и затова "сме възложили на специализирана фирма за озеленяване и поддръжка на ландшафта да предприеме мерки за защита и рекултивиране на растителността пред заведението".

Целта е да се създаде място – красиво и приятно за децата и семействата на кв. “Лозенец” и на софиянци, в хармония с традициите на тази значима за столичани сграда.

Изкореняването на дървото е, за да се предпази от предстоящите ремонтни дейности.

"За опазването на японската вишна и преместването й в градината сме ползвали специалисти агрономи. Според специалистите положените грижи и присаждането на дървото в емблематичната вътрешна Японска градина към хотела са били навременни и адекватни, като дървото ще продължи да краси кв. "Лозенец" и да радва столичани", обещават собствениците.

Те заявяват още, че облагородяването на района и на зоната са ключови за тях, поради което предстои реализацията на проекти за допълнително озеленяване в съзвучие с настоящия ландшафт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase