Част от трамваите в София са над 50 годишни. Снимка: Булфото

28 употребявани трамваи от Швейцария ще возят софиянци в близко бъдеще. Очаква се Столичният общински съвет (СОС) да одобри на предстоящата си сесия сключването на споразумение за безвъзмездна финансова помощ по проекта "Модернизирани трамваи за град София", съфинансиран от Българско-швейцарската програма за сътрудничество. Това обяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

По думите му в рамките на т. нар. българско-швейцарска програма от Базелската транспортна компания ще бъдат доставени 28 употребявани трамваи, произведени средно преди 15 години. Техният остатъчен експлоатационен ресурс е между 10 и 25 години за отделните мотриси.

Общата стойност на проекта е три милиона швейцарски франка, от които 2,5 милиона франка е стойността на самите трамваи, уточни Христов. Българският принос е оценен на 450 000 швейцарски франка, като прекият разход, който Столичната община ще направи, е 60 хиляди франка, отбеляза заместник-кметът.

Той уточни, че всичко останало в т. нар. български принос са дейности, които "Столичен електротранспорт" ще осъществи по адаптацията на трамваите за пускане в нашата мрежа, както и част от инвестициите, които се правят за релсовия път и контактната мрежа.

По думите на Любомир Христов сега над 50-годишни са 35 от трамваите в столицата, над 30-годишни са 15 трамвая, а около 200 мотриси и ремаркетата към тях са произведени преди 10-30 години.

Зам.-кметът на столицата посочи, че общината работи за реализацията на проекти за доставка на нови трамваи, тъй като състоянието на парка остава най-изостанало като техническа модернизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase