Снимка: архив, Булфото

Цели 42% от сградите в София са платили по-високи от реалните сметки през миналия отоплителен сезон. 23% ще трябва да доплащат, а реални сметки са платили 32%.

Това съобщиха от "Техем", най-голямата фирма за топлинно счетоводство, цитирани от вестник "Труд".

Компанията е изследвала 4844 сгради от общо 6834, които обслужва в столицата.

Още по темата
От изследването става ясно, че над 1277 сгради трябва да получат обратно над 500 лева, а 581 - между 250 и 500 лева. Сумите трябва да се разпределят между абонатите в съответните блокове.

От "Топлофикация София" казали, че не разполагат с данни колко сгради са надчетени и в колко са подценени показанията, а обясниха само, че данните са на база потреблението от миналата година и затова е нормално да има разминаване.

Преди две седмици от Асоциацията на топлофикациите в България предупредиха клиентите си да очакват шокови изравнителни сметки заради новата наредба, която действа от миналата есен. Нормативният акт е в сила от октомври 2014 г. и според него месечните сметки за парно се правят по нов начин.

Шокът обаче може да бъде двоен: очаква се и изкривяване при разпределението на сметките между апартаментите в самите сгради.

От „Техем“ не можаха да дадат информация дали общата сметка за парно и топла вода през тази година е по-висока от миналогодишната, но предупредиха, че отполителният сезон е бил по-дълъг и по-студен.

От фирмата отчитат и масово предпочитане на дистанционното отчитане. До 80% от клиентите са предпочели именно този метод.

Повечето от хората обаче отказват да плащат всеки месец, защото им излиза по-скъпо, и дистанционният отчет се извършва само веднъж годишно. Към момента с неподменени стари уреди са около 15% от абонатите на топлофикациите, пише още всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase