Снимка: Reuters
fallback

След официалното откриване на паметника на цар Самуил в понеделник, два нови паметника ще бъдат издигнати в София в близко бъдеще. Става въпрос за монумент, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война, както и бюст на Васил Левски, съобщава “24 часа”.

Oще по темата
9 юни 2015 10:10
361
Очаква се на сесията си в четвъртък Столичният общински съвет да разгледа исканията за новите монументи.

Искането в София да има паметник - символ на спасените 50 000 български евреи по време на Втората световна война, е от инициативен комитет, начело с вицепремиера Румяна Бъчварова. Символният знак ще бъде поставен в градинката между парламента, бул. “В. Левски” и Националната художествена академия.

Изданието припомня, че след конкурс през 2013 г., организиран от Съюза на художниците, за реализация е избран проектът на скулптора Момчил Цветков и арх. Георги Цветков. Същият паметник ще бъде поставен и в Тел Авив, като откриването на двете места трябва да се случи в един и същи ден.

От Военната академия пък са поискали разрешение в парка на учебното заведение да бъде поставен бюст-паметник на Васил Левски. Инициативата е на комитета на випускниците на НВУ “Васил Левски” и е подкрепена от военно-патриотични организации.

Паметникът на Апостола на свободата ще бъде от бронз и ще бъде поставен западно от централния вход на сградата, в която се е помещавало бившето военно училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 8 години

трябва един голям паметник на Хитлер пред израелското посолство

48

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 72Изродщината ти е безгранична

47

аааа

преди 8 години

Ще ги стигнем македонците!

fallback