Снимка: архив Булфото

Около 50% са в момента загубите по мрежата на столичния ВиК оператор "Софийска вода". Това бе съобщено от представителите на дружеството по време на обсъждане в КЕВР на проект за промени в общите условия, поискани от оператора.

Предстои промяна в наредбата за качеството на ВиК услугите и тогава операторите ще трябва да се съобразят с новите изисквания, стана известно по време на обсъждането.

Сред предлаганите от "Софийска вода" промени са разпределителните протоколи за дължимите количества вода на сгради, етажна собственост, да се изготвят с решение на етажната собственост, а не от ВиК дружеството. Смятаме, че хората от дадена сграда най-добре биха постигнали консенсус как да се разпределят тези задължения, посочи Любомир Филипов, представител на "Софийска вода".

Според работната група на регулатора това задължение не бива да бъде на етажната собственост, но Иван Иванов от Българската асоциация по водите подкрепи предлаганата от оператора промяна.

Представителите на омбудсмана протестираха остро срещу друго предложение на "Софийска вода" - на гражданите да бъде вменена отговорност не само за личните им водомери, но и за общия, който е собственост на ВиК оператора. Това противоречи на всякаква
логика, възмутиха се те.

Любомир Филипов каза, че потребителите имат отговорност да стопанисват общите водомери според действащата в момента нормативна уредба.

От "Софийска вода" предлагат още да бъде записано, че се начисляват лихви върху прогнозни количества потребена вода, защото в ревизионен акт от НАП към ВиК оператора е било изискано да се добави и този приход, и върху него е бил начислен данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase