Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА, архив
fallback

През лятото продължава мащабната строителна програма, за да се подобри инфраструктурата на града с инвестиция в градския транспорт. За тази година се предвиждат 32 км ремонти на улици и булеварди и 28 км тротоари, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че задължително с ремонтите на булевардите се ремонтират и тротоарите. По думите й строителният сезон е вече в разгара си. "От май месец започнаха големи ремонти, които изискват ежедневна мобилизация, за да може минимално да се пречи на движението в града", посочи тя пред БНТ.

Oще по темата

Ремонтът на бул. “Дондуков” започва през следващия месец от тротоарите. Започнати са ремонти на основните улици и булеварди, вече няма огромни ями по “Цариградско шосе”, вълни по “Ботевградско шосе”. Това дава възможност да бъдат отделени средства за тротоари и за по-малки улици, обясни Фандъкова.

В момента се извършва и разширението на бул. “Ал. Малинов” в “Младост”, каза тя и подчерта, че доста инвестиции са направени в този квартал вече. Започнал е ремонт на улици във вилната зона на “Горна баня”. Предвижда се в “Студентски град” да започне реконструкцията на две по-големи улици. Започнали са и текущите ремонти по заявки на районни кметове. В по-крайните квартали са открити нови детски градини.

Предстои да бъдат пуснати в движение последните от новите 126 автобуса и се провежда процедура за още 110 автобуса. Това са видими неща, посочи градоначалникът.

Фандъкова нарече несъстоятелно внушението, че се мисли само за центъра на града. Тази година продължава реконструкцията на Северния парк, в който са инвестирани 3 млн. лева, посочи градоначалникът.

Над 5 милиона лева е инвестицията в спортна инфраструктура тази година, каза още кметът и акцентира върху това, че тази година ще бъде изграден най-големият открит многофункционален комплекс на територията на парк "Възраждане" за спортуване на млади хора и семейства.

Сред приоритетите на Фандъкова за лятото са решаването на старите проблеми на града и включването в новите политики за устойчиво развитие. Това са транспортна инфраструктура, образование и околна среда. Полагат се усилия и за инвестиции в общинското здравеопазване, в социалната политика и в културната сфера.

Тя напомни, че София е с най-ниския бюджет от столиците в ЕС – едва 1,5 млрд. лева. "Важното е, че този бюджет се защитава и парите не падат просто от небето“, каза Фандъкова.

Тя разясни, че част от тези средства идват от гражданите на София, затова е важно да имат представа те къде отиват парите. Останалата част са европейски средства – проекти, които се защитават и се контролират стриктно. Тези пари са целеви. Полагаме усилия да привличаме максимално много еворсредства, за да реализираме проектите на града, а дали се разпределят правилно, бюджетът е публичен“, коментира Фандъкова.

Относно детските градини кметът каза, че от 2006 година досега са разкрити 80 нови заведения за 13 хиляди деца. Изграждането на детски градини ще продължи, ангажира се Фандъкова.

Днес тя ще направи инспекция на строителството на завода за отпадъци, който предстои да завърши до края на лятото.

По отношение на предстоящите кметски избори тя заяви, че няма да влиза в битки. За нея е важно кай каква работа може да свърши и кой каква работа върши. Според нея през последните години хората не вярват на обещания и виждат това, което може да се направи.

“За мен наистина е важен всеки ден, в който трябва да свършим работа за София, защото градът има още много проблеми”, каза тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Софиянец-пенсионер

преди 8 години

Ей другарю много ти е елементарна агитацията. В последните години Борисов и Фандъкова преобразиха София и стана красив и удобен за живот град . Спомените от вашия овчар бай Тошо са гетата Люлин , Обеля , Младост , Дружба и др. Така , че софиянци пак ще си гласуват за Фандъкова , а вие си избирайте на бай Тошо внучката .

20

Grom

преди 8 години

Наглост, корупция и тук-таме изпълнен някой европроект за хвърляне на прах в очите на хората. Добре, че сме в ЕС, та да не може да се краде на 100%, както едно време. Сега се промушва някой и друг процент свършена работа.Не харесвам БСП, но за тази няма да гласувам.

19

Гай Баньо Ориджинал

преди 8 години

До жаденКак ще ги изградят като не знаят колко още хора ще дойдат в София?

fallback