Снимка: БТА

Всички ние сме отговорни да пазим спомена за чудовищните деяния на Холокоста заради паметта на шестте милиона невинни жертви, но и за да не се допускат прояви на омраза и фанатизъм срещу определи групи хора.

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри кръгла маса по повод 70 години от края на Холокоста и от победата над нацизма и 25 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел.

Организатори са Организацията на евреите в България "Шалом" и Дискусионен клуб "Маген". Представен бе филмът "Обречени на приятелство" на ученици от 134 СОУ "Димчо Дебелянов", посветен на възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да се продължи политиката на запазване на етническия мир и разбирателството. Тя припомни подвига на българската интелигенция, която въпреки натиска е успяла да прояви решителност и смелост и да спаси 50 хиляди български евреи.

„Задължение е да бъдем на нивото на тези наши предци“, подчерта кметът.

Според нея трябва да се разговаря с децата и младите за Холокоста, за да познават те историята, да не повторят грешките от миналото.

„И днес в различни точки на света ежедневно биват убивани хора заради техни убеждения, вяра и идентичност. Затова темата е актуална днес, когато тероризмът достига до такива размери“, коментира кметът Фандъкова.

Председателят на организацията "Шалом" Максим Бенвенисти отбеляза, че България е една от страните, която не само е спасила своята еврейска общност, но и е помогнала в изграждането на Държавата Израел в нейните първи най-тежки години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase