Общ преглед

Европейска столица, идеален център, а там - боклуци и воня. На метри от бул. "Витоша", за чийто ремонт бяха похарчени милиони, се потапяш в една неевропейска, миришеща територия. Препълнени контейнери с всякакви боклуци покриват тротоарите, по които минават семейства с деца, кучета и бездомници допълнително преравят пликовете и ги разнасят далеч от кофите. За живущите светлинка в тунела няма, а с покачването на температурите въздухът става нетърпим, а по-страшното е, че могат да плъзнат всякакви зарази.

Причината за смрадта и преливащите контейнери за боклуци са заведенията по модерния булевард, които са превърнали околните улици в сметище. За това ни сигнализира столичанката Мариета Томова, която и онагледи боклучавата улица в близост до нейната кооперация. Една от последните им надежди е мерки да вземе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, до която е изпратено и отворено писмо.

"Живеем в идеалния център на европейска столица, на метри от красивото лице на София, бул. "Витоша", а усещането е че сме се заселили в необятно бунище! В непосредствена близост до кооперацията, която обитаваме са разположени 3 контейнера за сметосъбиране, които ежедневно преливат от отпадъци. Всякакви боклуци от органичен и неорганичен произход покриват тротоарите, дори улицата, затрудняват движението, вонят и създават огромен риск от зарази. Те са притегателен център за скитници и бездомни кучета, които още повече разширяват периметъра на замърсяването. Проблемите ни се задълбочиха още повече със затоплянето на времето. Заведенията по бул. "Витоша" са препълнени, а отпадъците от тях нерегламнетирано и неконтролирано се изхвърлят в контейнерите за битови такива, за които ние ежегодно плащаме данъци", пише в писмото на г-жа Томова.

Тя припомня, че бившият вече министър Мирослав Найденов преди повече от 2 години е обещал строг контрол над изхвърлянето на отпадъците на заведенията в специални контейнери, които да се заключват и извозват до екарисажи, но това се е оказало просто една амбициозна идея.

"Моля вземете спешни мерки преди идването на летните месеци, когато вече каквито и да е действия ще са закъснели. Чудесно е, че мислите за обновяването на пешеходната зона и за нейния европейски вид, но зад красивото лице на "Витошка" се крие една грозна и прогнила реалност", завършва отвореното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар