Снимка: архив, Булфото
fallback

Средствата от "синя" и "зелена" зона се използват за поддържане на една социално поносима цена, обяви Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столичната община с направление "Финанси и стопанска политика" при представянето изпълнението на бюджета на общината към април.

Той обясни, че средствата от двете зони постъпват в Центъра за градска мобилност, колко са те обаче, Барбалов не се нае да обяви.

"Има сметка, която се одобрява от Общинския съвет. Нарича се "транспортна задача", където се посочва какви средства се очакват в рамките на годината и къде точно те ще бъдат използвани", заяви той.

По думите му, колегите му подготвят за 2015 година внасянето на такава "транспортна задача", в която ще има и отчет за средствата, които са постъпили през 2014 година.

"Има пълна прозрачност за какво се ползват средствата – за поддържане на една социално поносима цена на транспортната услуга в град София", категоричен бе Барбалов.

Зам.-кметът съобщи, че Столичната община създава спец звено за събиране на глоби и наказателни лихви, с което по думите му ще се подобри събираемостта им.

"Очаквам второто полугодие да заработи новата система. На практика ще се създава нова дирекция от два отдела. Единият отдел е от хората, които до момента работят по големите ревизии в общината, а другият ще бъде от нови служители, които ще работят по събиране на влезли в сила актове и наказателни постановления, издадени от Столичния инспекторат и от търговската дирекция, и свързани с местни данъци и такси", поясни той.

Според него важното е, че когато се санкционират някои нарушители, да се знае, че съответно те ще платят тази санкция на общината.

Дончо Барбалов отчете още, че се забелязва положителна тенденция в онлайн заплащането на задълженията за местни данъци и такси.

"Вече повече от година – даже две, хората имат възможност да плащат онлайн своите задължения за местни данъци и такси. Почнахме от една ниска база, но тенденцията е положителна", заяви той.

По негови сметки, за първите четири месеца има 1,6 млн. лв. платени онлайн, като за сравнение за същия период миналата година има 1,15 млн. лв. събрани от плащания онлайн.

"Увеличението е 38%, което е значително", добави Барбалов и изрази надежда все повече хора да се възползват от тази електронна услуга, която е за удобство на гражданите.

"Вече може би около година имаме и приложение, което е за преносими устройства. Казва се „Данъци София”, където хората могат да си го свалят и да проверяват задълженията си за местни данъци и такси онлайн, което е допълнително удобство", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Аз

преди 8 години

Плащам им заплатите, плащам им и пътищата и от няколко години им плащам и за да спирам на пътищата си.Да ви ... и тъпите ***.

37

Анонимен

преди 8 години

Напротив, Паркинги и гаражи е гусното дете на политиката в София! И си прав, че това са най гнусните рекетьорски ракови образувания !

36

симпатяга

преди 8 години

Баси герберските калинки, няма отърване!!! И как така има "пълна прозрачност за какво се харчат" (както е казала калинката в интервюто), след като НЕ Е ЯСНО колко са събраните пари от синя и зелена зони??? Не е истина, що за хора са това мутро-милиционерите; то истинския въпрос колко ли трябва да си ***, за да им се вържеш на простотиите. Това интервю обижда всеки средноинтелигентни хора...

fallback