Снимка: архив, Булфото
fallback

Акушерката Емилия Ковачева, била бебе в болница "Софиямед”, редовно е поемала 24-часови дежурства. Това сочи предварителният доклад на Агенция "Медицински одит" в лечебното заведение, съобщи BTV.

От началото на годината досега Ковачева е работила поне 240 часа месечно, става ясно от доклада. Месечно позволените часове са 160.

Oще по темата
По думите на Златица Петрова, изпълнителен директор на Агенция "Медицински одит”, акушерката е била свръхнатоварена.

"Средномесечно има между 6 и 7 24-часови дежурства. Плюс 8-часовите си работни смени. Сами можете да си направите извода каква тежест е понасяла, тъй като човешките предели предполагат, че след дневно, нощно дежурство, два дни се полагат почивка”, обяснява Златица Петрова.

Както Dnes.bg писа, на пресконференция от "Софиямед” бяха категорични, че 24-часовите дежурства не са практика в болничното им заведение. Такива смени не били и практика за Ковачева, заявиха тогава от болницата. Работила по 24 часа 1-2 пъти годишно.

Проверката на медицинските инспектори показва липса на достатъчно персонал в неонатолигията на "Софиямед”.

"Минимален състав на акушерките, минимален състав на лекарите неонатолози. Има нарушения в структурата и управлението на лечебното заведение, има нарушения в стандартите по неонатология, трудовото законодателство”, допълни още д-р Златица Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 8 години

продължение - Тук искаха да криминализат невснасянето на осигуровки..е това ли е начина, ще внахат Гошо и Пенка с кварталното магазинче, а големите лапачи пак ще мачкат и експолатират. Първоначално и бях негативно настроена към тази жена, абсолютон нередно и недопустимо е това, което е направила, безспорно но нека да не бъде само тя бушона, на дълбоките проблеми - ниско заплащане, много часове работа, неясен регламент на болнична дейност, нарушения на медицински стандарти...и какво ли още не.

90

Анонимен

преди 8 години

Масово се работи извънредно и то на много места, затова държим челно място по трудови злополуки. Работодатели лаици, понякога на по 21-22 години, си гаврят с хора с ум, стаж и ценз..но парата е в тях, това е положението. Освен, че се работи масово не се и плаща, ако надигнеш глас - довиждане, опашката е дълга и така си траеш. Всичко се знае, но наказания няма. По света дори работодателя ти казва да си тръгваш, защото оставането означава извънреден труд, а ако го хванат, че не плаща жестоки санкц

89

razgradski pop

преди 8 години

това, че е работила 240 часа месечно, вместо позволените 160, не е нейна вина, а на директора на болницата...това означава, че той също носи наказателна отговорност...а може да има и други механизми, с които тази жена си е издействала повече дежурства...

fallback