Снимка: архив Булфото

Акушерките в "Софиямед" дават по двойни и тройни дежурства. Сами ги групират, но ръководството си затваря очите, въпреки че има официална забрана за това. От преумора се случвало някои от жените да заспят на стола.

За това разказа пред "Нова телевизия" анонимна служителка на болницата, която се прочу с побоя на акушерка над новородено. Емилия Ковачева е в ареста с обвинение в опит за убийство, а няколкодневната Никол се възстановява от тежките травми.

Още по темата

Вчера от "Софиямед" пък обясниха дългото дежурство на Емилия като изключение. "Голяма част от санитарите и сестрите работят и на други места – в друга болница или хосписи. Събират си дежурствата, за да могат да работят и на другото място", обясни анонимната служителка.

Жена, родила наскоро в "Софиямед", потвърждава двойните и тройните дежурства. "Вечер виждаш един човек дежурен, сутринта - пак е на работа. Чудила съм се. Даже съм се шегувала с тях – ти пак ли си тук", обясни родилката.

Според анонимната служителка от възможността да се разменят с колеги най-вече се възползвали сестри и санитари, които не са от София. "Когато идваш от Сандански, си правиш сметка, че ще изкараш поне две или три дежурства - пътят насам и натам е по 12 лева. И аз съм работила 36 часа дежурства. Чувстваш се смазан. Има дни, в които не можеш да седнеш за пет минути или да хапнеш. Ако седнеш да си починеш на някой стол, заспиваш неволно", разказа тя.

Жената познава Емилия и твърди, че я е виждала тиха, усмихната и скромна. "Никога не съм си представяла, че може да извърши такова нещо", призна тя.

Вчера ръководството на болницата обясни, че преумората не е фактор, който да доведе до такива жестоки действия. 

"Нашата професия е такава, че нямаме работно време. Ние понякога седим 24 часа и повече в болницата, и то доброволно", коментира проф. Константин Чернев от ръководството на "Софиямед".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase