Снимка: БТА
fallback

Поредното разширение на метрото ще зарадва столичани от 8-ми май. Тогава ще бъде отрито трасето от "Младост" - 1 до Бизнес парка, макар че ще продължат довършителните работи в надземния участък, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес проверки строителните дейности в участъка.

Разширението е с дължина 3 километра и са изградени 3 метростанции. Стойността на участъка възлиза на 44 млн. евро.

Oще по темата

Близо 42 хиляди пътници на ден се очаква да използват новата отсечка на метрото, посочи Фандъкова.

По нейни разчети това означава, че шофьорите на около 8 000 коли ще слязат от тях, което е намаление с 20%.

От това пък следва, че годишно ще се отделят около 7 000 тона по-малко вредни емисии във въздуха на София, който и без това е достатъчно мръсен.

Хората в "Младост" още помнят ремонта на една от основните пътни артерии там бул. "Александър Малинов"  от бул. "Андрей Сахаров" до ул. "Александър Тодоров - Балан", но трябва да се готвят за нови проблеми с трафика и през това лято.

"Ще има нова регулация до Бизнес парка", обясни Фандъкова. Трасето на бул. "Александър Малинов" ще бъде променено и ще минава между двата входа на метростанцията на ул. "Александър Тодоров - Балан".

След това ще се работи по отсечката на булеварда до Южната дъга на Околовръстния път.

Става въпрос за общо 1,5 км път, по който ще се работи през лятото и до края на август трябва да бъде завършен, така че от 1 септември хората да нямат никакви затруднения, каза столичният кмет.

Трасето ще е с две платна с по три ленти във всяко, така че целият участък от бул. "Цариградско шосе" до Околовръстния път ще стане 6-лентов булевард. Отделно ще се разшири и участъкът от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе" и където са по две ленти в момента ще станат по три.

Така в крайна сметка ще има 6-лентов път от бул. "Цариграско шосе" до Околовръстния път до края на август.

След реализацията на новата регулация по „Александър Малинов“ след ул. „Александър Тодоров – Балан“ на сегашното трасе ще има паркинг, както и път за еднопосочно движение на коли. Така ще се осигури вход в търговския комплекс на магазин „Хит“, разясни изпълнителният директор на Метрополитен АД инж. Стоян Братоев.

Ще се осигурят 200 паркоместа на метростанция „Александър Тодоров- Балан“, а при Бизнес парка ще има подземен и надземен паркинг.

„В локалите на „Александър Малинов“ също ще има места за паркиране и заедно на двете метростанция ще станат 600 места“, каза инж. Братоев.

Йорданка Фандъкова призна, че се надява реално местата за паркиране да се ползват от шофьорите, а не да спират по тротоари и градинки.

Освен да им пуснат метро, жителите на „Младост“ се надяват най-накрая да бъдат позакърпени и вътрешнокварталните улици, но средствата за такива ремонти в бюджета на Столична община са недостатъчни.

„Ще има ремонти по заявки на районите кметове. Вече на много места започнаха, но само преди седмица, защото зимата беше дълга и правихме аварийни, но цялости ремонти правим, когато времето позволява“, каза Фандъкова.

Районният кмет на „Младост“ Цвета Авджиева лаконично съобщи, че в момента се ремонтира улицата пред 131- во СОУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 8 години

Fandakova da si hidi ve4e e Skrita milionerka kato sofianski lap4o bab40

50

коко

преди 8 години

паркинг за 2000 коли стои празен с около сто на ден.Всички тарикати спират на паркинга на магазин МЕТРО.Направете паркинга на метрото с поносими цени тогава искайте някой да го ползва.

49

Анонимен

преди 8 години

До АнонимеТой е и пожарникар,и полицаай .

fallback