д-р Милен Врабенски. Снимка: БТА
fallback

Паметникът на цар Самуил в София ще бъде издигнат приблизително до месец. Това съобщи днес във Варна председателят на фондацията "Българска памет" д-р Милен Врабевски, който участва в ХVI пролетен семинар на фондацията край Варна, пише БТА.

Паметникът ще бъде издигнат в центъра на столицата пред храма "Св. София", където най-вероятно цар Самуил се е черкувал, обясни Врабевски. В отговор на въпрос той уточни, че лично финансира изграждането на паметника на цар Самуил. Врабевски посочи, че го финансира с доброто желание да даде пример за необходимостта от паметници на български владетели в центъра на столицата.

По добра стара европейска традиция хората в ЕС се гордеят с културно-историческо си наследство и с приноса си за европейска цивилизация, коментира той. За такъв принос ние имаме изключително много примери и те трябва да бъдат показани по някакъв начин, каза Врабевски.

Председателят на фондацията подчерта, че ще отдели специално внимание на две годишнини по време на семинара. Едната е 1000 години от кончината на владетеля цар Самуил, а другата - 1150 години от приемането на християнството за официална религия на държавата България.

През тази година в семинара, който продължава до 9 април, участват 200 деца. Те са от българските диаспори в Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, както и Югозападните Родопи и от Североизточна България. Лектори ще са проф. Евелина Келбечева, проф. Пламен Павлов, д-р Ана Кочева и други с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

гост

преди 8 години

Отн.:'Егати племето неблагодарно българско предателско'1. Образът от паметника няма нищо общо с ист. въстановка на цар Самуил2. Има и други царе, които са може би малко по-достойни за това място -като напр. цар Борис I (за християнството) или Симеон I (за интегритета на BG) 3. Самуил даже не е бил и цар по това време-цар на BG официално е бил Борис II, а след това имп. Роман4. И каква точно е огромната заслуга на Самуил, който фактически е възпрепятствал влизането на BG в Цивилизования свят?

21

Анонимен

преди 8 години

До пешоТака е. Навсякъде, включително на най-хубавите места в столицата, са нацвъкани предимно руски паметници (и цвъкането продължава - като хищник, който маркира територия) и гръцки също - паметникът на Св. София (гръцка героиня). А и самото име на столицата ни е гръцко. Българското име на столицата ни - Средец все още не е възстановено - първото решение на първия общински съвет (1879 г.), по време на руското управление на Княжеството е отменено от руските власти ...

20

без

преди 9 години

Браво, хубава новина!

fallback