Снимка: архив, Булфото
fallback

В 18 действащи столични детски градини и ясли още има азбест в стените, алармират с писмо до медиите от Гражданското сдружение "За по-чиста България".

"Обещанията до 2020 г. да бъдат премахнати канцерогенните азбестови облицовки от столичните детски градини звучат цинично и безотговорно, щом сериозно е застрашено здравето на децата – бъдещето на нацията", заявяват от НПО-то.

Те допълват, че "новината" се знае в здравното министерство, не от днес, а още от началото на миналата година, но "оттогава в сградата на здравното министерство на площад "Св. Неделя" се смениха няколко министерски екипа, но така и не се е чуло някой да предприема нещо сериозно по въпроса, за да премахне надвисналата опасност над здравето на малчуганите. Още по-учудващо и обезпокоително в случая е бездействието, пасивносттта и пълното безхаберие и на експертите в Столична регионална здравна инспекция", заявяват от сдружението.

"За по-чиста България" настояват всички опасни детски градини да затворят врати незабавно, а на тяхно място е редно в най-кратки срокове да бъдат построени нови, без опасни канцерогенни етернитови плоскости.

"Да не забравяме, че след 1990 г. употребата на азбест в строителството е забранена в ЕС със специална директива, а и в България се предприети законодателни мерки за неговата забрана за употреба", изтъкват от неправителствената организация.

Вредните последици, предизвикани от вдишването на влакна канцерогенен азбест, могат да се проявят и години по-късно, предупреждават здравни експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 9 години

Доколкото знам , човек трябва дълго време да е работил в прашна среда съдържаща азбестови частици, за да има опасност за живота и здравето му.Не вярвам в тези 18 детски заведения да живеят деца при такива условия, но директивата трябва да се приложи на всякъде, като превантивна мярка. Цимента има също канцерогенни частици, но човека обитава вече дълго време жилища построени с цимент.

6

Samuilov

преди 9 години

В сградата на НГДЕК (към Министерство на културата) също има азбест! И там поведението на Столична РЗИ е същото. Петиция "Вървете си, министър Рашидов.." е достъпна на адрес peticiq/112070

5

Анонимен

преди 9 години

OTGOVORA NA MINISTARA ECE AZBESTA POCISTVA BELITE DROBOVE NA DEZATA.

fallback