Снимка: Архив БТА
fallback

Днес е ден на национален траур в памет на президента Желю Желев, който си отиде на 79 години на 30 януари.

В 12 ч. започва опелото в катедралния храм “Св. Александър Невски”. След поклонението на държавните лица, според протокола, с първия демократично избран президент на България ще могат да се простят и хората от народа.

Oще по темата
30 яну 2015 09:27
283
Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, са държавните глави на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга, пише "24 часа".

От Министерството на външните работи уточниха, че македонският президент е изявил желание и готовност да дойде за погребението веднага след като научил тъжната вест, още преди да е получил официално покана за това.

“Македонските граждани никога няма да забравят подадената ръка от България. Преди 18 години личният ангажимент на президента Желев беше ключов за признаването на суверенитета и независимостта на Македония”, заяви Иванов през 2010 г., когато награди Желев с висшето държавно отличие на републиката.

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също ще присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов.

Президентите на Унгария и Украйна са се извинили, че не могат да присъстват, а държавният глава на Полша изпраща на поклонението началника на кабинета си Яцек Михайловски.

Турция ще бъде представена от бившия външен министър и парламентарен шеф Хикмет Четин, а президентът на Азербайджан праща на погребението министъра на транспорта Зия Мамедов.

Преди опелото с благословението на патриарх Неофит ще се отслужи и панихида за убитите от т.нар. Народен съд. За четвърта година 1 февруари се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Почетната дата е установена през 2011 г. именно по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Тази година се навършват 70 години от изпълнението на смъртните присъди на регенти и 17 министри, свещеници, депутати, интелектуалци.

Панихидата в памет на жертвите на комунистическия терор ще бъде отслужена от епископ Тихон, председател на катедралния храм “Св. Александър Невски”. На нея ще присъства и патриарх Неофит, който след края ѝ ще отслужи опелото на президента Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 9 години

До ТополДебелите тлъсти червеи ще се позанимаят с него. Много доволни ще останат. Ще се хвалят на поколенията си години наред след това, че са ръфали президентско. Ще се угоят добре до пролетта и ще викат: Да живей демокрацията! Има ли още?

84

Анонимен

преди 9 години

Какви са тия лъжи които слушам по нова? Първия президент избран от народа? Че БСп се договори да не им разкриват фалшификацията на изборите в замяна на това Сдс да имат президент. И сложиха един престъпник който унищожи досиетата за вице. Аз ли съм се объркал или ни правят на луди. Иначе човека беше по свестен от останалите магарета. Бог да го прости!

83

Анонимен

преди 9 години

голямо признание имата Българските президенти, това им е според заслугите , идват президентите на Македония , Албания и Косово , и транспортия министър на Азърбедьан , за да го изпрати на Добър Път . Македонците да бяха пратили и някой танк , от тия къде им подарихме , та да гръмне за последен салют , ако не са ги продали

fallback