Йорданка Фандъкова по време на форума в Столична община. Снимка БТА

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи темата за енергийната ефективност като основна за устойчивото развитие на града. На форум между Столична община с малкия и среден бизнес, посветен на проблема, тя обясни, че тази политика е залегнала във всички проекти на общината.

По думите й над 60 училища и детски градини в града са с цялостни мерки за енергийна ефективност. Новите сгради са изцяло съобразени с тази тенденция и всички спестени средства остават за училищата, за детските градини, за децата и учителите, обясни кметът, цитиран от "Фокус".

София ще се включи в националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която предложи правителството и вече работим за улесняването на гражданите, каза още Фандъкова

Основното според нея е хората да бъдат убедени, не само че има 100% финансиране, но и да бъдат информирани какво ще се постигне и  какъв ще бъде ефектът, както и какви трудности ще възникнат в процеса на работата. По думите й, правителството е свършило своята работа и е осигурило средствата.

"Това е много голям успех на кабинета Борисов още от първия ден. Сега предизвикателството е пред нас, пред общините, бизнеса и гражданите", каза тя.

За целта в Столична община ще бъде изградено специално звено, което ще се ръководи от екипите на арх. Диков и зам.-кмета по строителството Ирина Савина. В него ще се включат експерти от общината, както и най-добрите учени, професори, които ще помагат за тази дейност.

"В същото време ще децентрализираме голяма част от дейността към районните кметове, които също ще направят своите екипи", каза още тя.

Кметовете вече правят срещи с домоуправителите, защото тази програма предполага масово участие на живеещите в сградата, посочи Фандъкова.

По думите й столичното метро осигурява най-екологичния транспорт. При строителството му се използват технологии, които позволят намаляване потреблението на енергия, обясни тя

"В новите линии, които изграждаме в момента, и тези, които предстоят да бъдат пуснати през пролетта до "Бизнес парка" и Летище – София, са изцяло с ЛЕД- осветление, ефектът от което е два пъти по-ниско потребление на енергия в сравнение с енергоспестяващите осветителни тела, а в сравнение с обикновените 8-10 пъти. Такова осветление залагаме и в новата трета линия на метрото, която предстои да започнем през тази година", обясни кметът.

Тя допълни, че в столична община е стартирала пилотен проект за осветление, който цели намаляване на потреблението на енергия. Той започна миналата година с подмяна на осветителните тела по бул. „Цариградско шосе”, тази година предстои да бъде подменено осветлението в „Дружба”, Банкя и центъра на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase