Снимка: архив, Булфото
fallback

Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче с вродено заболяване, съобщиха на интернет страницата на здравното заведение.

Интервенцията е извършена за първи път в България от д-р Стоян Сопотенски- заместник-директор по лечебната дейност, проф. Александър Червеняков - шеф на хирургичния комплекс и началник на Първа хирургична клиника, проф. Росен Дребов - началник на Клиниката по детска хирургия.

Пациентът има т.нар. обущарски гърди. Заболяването е вродено и при него пациентът се ражда с гръден кош, който е вдлъбнат по-навътре от обичайното. Това стесняване на разстоянието между гърдите и гръбначния стълб оказва влияние върху развитието на органи като сърцето, белите дробове и нормалния процес на кръвообращение. Ако не се коригира навреме чрез операция, се стига до деформация, която води след себе си трайна инвалидизация.

Операцията е продължила над 1 час. Поставен е специален имплант, който осигурява по-голяма свобода на пациента. Имплантът е с индивидуална форма, съобразена със степента на увреждане на гръдния кош. Пластината дава възможност гръдният кош да расте нормално без да се затруднява дишането на пациента.Спрямо това как се повлиява и развива, 15-годишното момче ще прекара с този имплант 2 до 3 години. След това ще бъде махнат и пациентът ще може да води нормален начин на живот.

Средствата за импланта са от Фонда за лечение на деца, уточнява БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

da viarno e hirurgat beshe pian i zatova izvikaha kvartalnia obushtar.

11

Анонимен

преди 9 години

da no momceto ne e istinso --tova beshe samo edna kukla

10

пациент

преди 9 години

Абе вие се бъзикате ,но лекарите в Пирогов заслужават поклон. Там е толкова напрегнато ,но докторите се.справят.

fallback