Снимка: архив, Булфото

София е готова за първия сняг. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при инспекцията на фирма за зимно почистване, предаде „Фокус“.

„Към момента има пълна готовност с 88 специализацирани машини за София и още 16 за общинските пътища“, увери Фандъкова.

По думите й ранната мобилизация на част от техниката на фирмите се е наложила заради прогнозите за по-ранен снеговалеж тази година.

Фандъкова обясни, че София е разделена на 7 зони, като за зимно поддържане предвидените автомобили са 238. GPS-системата също трябва да се приведе в пълна готовност, тъй като тя дава възможност за контрол.

„По отношение на финансовите средства за тази година заложеният бюджет беше общо 19 млн. лева за София и за общинските пътища. Тъй като миналата година нямаше много сняг, успяхме да спестим финанси, като част от средствата пренасочихме към лятното миене“, посочи Фандъкова.

Тя заяви, че за разлика от държавата, общината си е направила добре сметката, така че в момента разполага с близо 4 млн. лева до края на годината.

Фандъкова коментира, че от две години има създадена организация за излизане на машините при прогноза за сняг, а не както е било по-рано, да излизат половин час след спирането на снега.

Усилията на общината при снеговалеж ще са насочени първо към булевардите и улиците с най-масов транспорт. „На първо място за нас е важно да осигурим движението на градския транспорт. Трябва да си правим сметка и за разходите“, допълни Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase