Стоян Тонев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Пет неща трябва да бъдат променени в здравеопазването, заяви ген. Стоян Тонев, бивш началник на ВМА и заместник-кмет по направление "Столично общинско здравеопазване", пред БНТ.

Според него е необходимо да има промени в спешната помощ, квалификацията на лекарите, събираемостта на здравните вноски, броя на леглата в болниците и необходимостта от здравна помощ.

Oще по темата
Подобряването на квалификацията води до комфорт не само на пациента, но и на лекаря, убеден е ген. Тонев.

Той подчерта, че общините трябва да се грижат за задържане на младите специалисти, защото те определят медицината след 10 години.

Според него новият министър на здравеопазването се опитва да подреди нещата поне в степен спокойствие и стабилизация.

„Много е подозрително тези обществени поръчки да са от последния месец. Въпросът е дали те са най-важните в здравеопазването“, каза ген. Тонев, според когото идеята на министъра за тяхната ревизия е да се насочи финансовият ресурс в по-важните области.

Тонев посочи, че втората посока в действията на министъра на здравеопазването е Спешната помощ. По думите му най-важен в спешната помощ е първият лекар.

„Най-важното е спешният пациент да бъде видян от лекар веднага. Друг е въпросът, че това изисква и известно подсилване на някои болници, които нямат тази възможност. В малкия град, малкото населено място – там наистина има проблем“, каза още той.

По думите му в спешната помощ „и гений да сложиш“, без да му дадеш ресурс и възможности, ти отново го обричаш на вечни оправдания и наказания.

Според ген. Тонев сега новият министър е принуден да увеличи заплатите, иначе ще става още по-зле. На работещите в спешната помощ при всички случаи трябва да им се осигури квалификация и условия за труд, подчерта зам.-кметът по здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

реостат

преди 9 години

Без калашник няма да има управия

22

АЗ

преди 9 години

Всичко,разбирам ,но да плащам здравни и да не получавам здравеопазване ми е гадно.Винаги направленията са кът,а и специалистите предпочитат 50 лева за по добър преглед-все ще намерат начин да ти кажат то трябва и ехо графия,но свърши лимита,трябва и....но е края на месеца а то 18число,е АКО МОГА ДА ИЗБИРАМ АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЛАЩАМ ЗДРАВНИ А ДА СИ ГИ СЛАГАМ В ЛИЧНА СМЕТКА И ПРИ НУЖДА ДА ГИ ПОЛЗВАМ,НАПРАВЕТЕ И ГИ ТЯХ КАТО УЧИЛИЩАТА С ДЕЛИГИРАН БЮЖЕТ.

21

Доц.Иванов ВМА

преди 9 години

Съгласен съм с Дос. Част от ресурса на ВМА отиде за спонсориране филмчетата на онова безмозъчно същество - Ники Илиев! Сина на Кадурина! Срам господин Генерал! По добре е да замълчиш...по достойно е!

fallback