Снимка: Булфото

Асансьорът, в който вчера намери смъртта си 46-годишна жена, а друга се бори за живота си, е бил обявен за изправен от инспекцията по технически надзор, въпреки че е бил само с 2 въжета вместо нужните 4. Това заяви Янко Костов, представител на фирма „Витоша лифт“, която отговаря за поддръжката на асансьора убиец.

Още по темата

Янков поясни, че фирмата му не е извършила ремонта на този асансьор. „Домсъветът е сключил договор с друга фирма, разследващите органи ще се обърнат към тази фирма“, допълни още той. По думите на Янков човекът, който е проверил асансьора преди месец, е констатирал факта, че въжетата не са поставени правилно и се износват. Предишната смяна на въжетата е била преди година, тъй като асансьорът бързо ги е износвал.

Цялото законодателство у нас е насочено към осигуряване на заетост в 2000 фирми за надзор на асансьорите, а не към безопасността им. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Стефан Цанков, председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

По думите на Цанков броят на аналогичните фирми в Германия е 3, а в Швеция е 2. „От 100% държавен надзор по времето на социализма отидохме в другата крайност - да имаме около 2000 фирми с лиценз за поддръжка“, заяви още той. Цанков поясни, че дейността на асансьорната поддръжка е разделена на две части – поддръжка и надзор, който от своя страна е разделен спрямо това дали сградата е частна, или обществена. В частните сгради надзорът се осъществява от лицензирани фирми.

Конкретната фирма, отговаряща за асансьора убиец, се състои от 6 души, които отговарят за 12 хиляди асансьора.

Николай Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, поясни, че фирмата, която извършва сервиз на асансьора, трябва да отговаря и за ремонта на асансьора, но е възможно да бъде наета фирма подизпълнител, която да извърши ремонта. „Може да се извърши всякакъв ремонт, стига да бъдат вложени оригинални компоненти от завода производител, стига всичко да бъде направено по инструкциите на производителите и всички сертификати да са налице“, обобщи той.

По думите на Маринов постоянното оправдание, че няма пари, е довело до трагичния инцидент. „Хората не са искали да влагат нужните средства за ремонт на тези асансьори“, добави още той. Според него основният проблем е, че асансьорът не е сервизиран добре. „Не е правен годишен технически преглед, а когато е правен, е правен фиктивно“, допълни той.

Маринов обясни, че според наредба на асансьора убиец е трябвало да се прави проверка веднъж на всеки десет дни от двама души, а не веднъж на месец.

Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация заяви, че от 10 години се говори само за последиците, но не и за причината за тези инциденти. „Причината тръгна от инспектората на министерството на икономиката, което 10 години покровителстваше една мафия, която много държеше да остане статуквото с опасните асансьори“, обясни той. По думите му се стига до такива трагични инциденти, тъй като надзорните фирми нямат необходимата апаратура.

Златанов съобщи, че България има близо 10 хил. асансьора с две въжета и продължават да работят.

Според него хората в блока са измамени при ремонта и нищо не е сменено. „Не е направен качествен ремонт, защото всички са свързани”, категоричен беше Златанов.

„Проблемът е, че когато има голямо предлагане, получаваме големи компромиси”, каза Цанков.  Според него не може една чистачка да получава 60 лева за почистване на вход, а фирмата, която поддържа асансьора, да получава 40 лева на месец.

Камелия Камбурова, една от пострадалите при инцидента с асансьора в „Майчин дом“ през 2010 г., каза, че все още няма наказани за тогавашния инцидент. По думите й в момента се водят три граждански дела и едно наказателно.

Съпругът на Валя Колева, пострадала преди 6 месеца в асансьор в медицински център в Бургас, съобщи, че асансьорът, заради който пострада съпругата и внучето му, е бил нов, на две години. По думите му разследващите органи не могат да намерят фирмата, която е произвела, монтирала и би трябвало да поддържа трагичния асансьор.

Илия Златанов заяви, че подобно на случая в "Майчин дом" и този в Бургас, вчерашната трагедия в София ще бъде оставена да отшуми и няма да се промени нищо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase