Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА
fallback

Улиците на столицата отново ще бъдат затворени за автомобили и отворени за изкуство през август за петото издание на фестивала "София диша".

За първи път тази година събитията ще се състоят в пет поредни недели, добавени са и две нови локации, обяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преобразуването на централни столични улици в зони за забавление ще започне от 3 август на кръстовището, известно като "Малките 5 кьошета", продължава на 10 август на ул. "Ангел Кънчев", на 17 август на ул. "Пиротска", на 24 август на ул. "Оборище" и на 31 август на ул. "Цар Иван Шишман".

Всеки от дните на фестивала отново ще има своя основна тема - екология, литература, визуални изкуства и музика и танци.

"София диша" е част от културния календар на общината и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Последната неделя на август ще се нарича "Световна столица" и в нея ще участват чуждестранни артисти, живеещи в София и българи, живеещи в чужбина, предаде БТА.

"Екоморфози" е наречен първият ден на фестивала - 3 август, когато ще бъде направена демонстрация на електрически автомобили. Посетителите ще могат сами да произведат електрически ток на уникална инсталация и ще могат безплатно да вземат уроци по йога.

Втората седмица - "Словото зове", включва постановка на уличен театър в автомобил, публичния четения на открито и други.

Акцент на третата неделя на август "Ветрове от цветове" е прожекция на популярното в Европа "съзнателно кино", в което зрителят може сам да вземе решение как филмът да продължи в една или друга ситуация.

През четвъртата седмица "Музика и танц" концерт ще изнесе Александър Димитров, който свири на мандолина.

Програмата на "София диша" включва и участие на чуждестранен гост, който ще бъде обявен впоследствие, както и други специални изненади за всеки от дните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Митко

преди 9 години

Защо не го правите на затворените улици,а затваряте,нови?

4

alkap

преди 9 години

столиани ги няма само селаните надодоха та даже и те се изнасят вече

3

до 1

преди 9 години

Ами така е - провинциален панаир е, ама ти от самоковска провинциалистка, как искаш да има естетичен вкус на столичанка. Тая работа само с PR не става, трябва да го носиш в себе си, да си се родил и израснал в София. А такива вече почти не се срещат. Всичко читаво замина на Запад, а тук надойдоха селяни от провинцията - каквато всъщност е и самата Фандъкова, а и почти всички в ГЕРБ, начело разбира се с банкянския ***.

fallback