Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар