Снимка: БТА
fallback

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ремонтът е на стойност 8,2 млн.лв., осигурени по инициативата "Джесика" на ЕС, 20 на сто от средствата са предоставени от "Пазари Възраждане" ЕАД.

Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София.

По думите на кмета Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо от началото на миналия век. Много от тях обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания, каза кметът.

Тя посочи, че най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. В момента се правят уличните настилки, довършват се павилионите от метал и дърво - общо 90 нови на брой, поставят се камери за видеонаблюдение.

Новост ще бъдат специалните подземни контейнери за отпадъци - 12 с големина 1 куб.м и 4 контейнери с вместимост 3 куб.м за органични отпадъци. Подобни контейнери за боклук се слагат и на пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи кметът Фандъкова.

Тя каза, че е разговаряла с главния секретар на МВР за увеличаване на полицейското присъствие в района.

Столичният кмет съобщи, че за първите три месеца на годината разделно са събрани около 1500 тона отпадъци от столичните райони, с 44 тона повече от миналата година. Контейнерите за разделно събиране са около 5300 в цяла София, предстоят да бъдат подменeни около 2200 до края на годината, каза още Йорданка Фандъкова.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Damma

преди 9 години

Tozi ,koito e proektiral vuprosniq pazar,qvno ili ne e poseshtaval kolhozen pazar izob6to ili pazaruva osnovno chrez internet.Drugata godina vsichko ste e za osnoven remont.Moje li malouna ideq sergii ot durvo i navesi ot chamovi talpi.Koi ste pere pari pak,za da poddurja tova vidno sofiisko nedorazumenie???

12

Анонимен

преди 9 години

ЦИГАРИ!!!ЦИГАРИ!!! ????????

11

haitov

преди 9 години

kakvi sa tiq sergii za osen miliona?

fallback