Снимка: архив, Булфото

Лекарите от столичната „Бърза помощ“ подготвят протест в защита на готвения за уволнени д-р Георги Гелев. Това стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия.

Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.

Още по темата
Лекарите са възмутени от предложението на министерството и са в стачна готовност. Стана ясно също така, че е обсъждано подаването на колективна оставка.

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ“, обобщи директорът на спешната помощ в София д-р Гелев. Той категорично отхвърли упреците за лоша организация и липса на контрол в "Бърза помощ". Гелев каза, че не е открил нарушения в работата при случая с починалата фотографка. Според него посоченото от близките време от подаването на сигнала до пристигането на екипа вероятно е сборно.

Според д-р Гелев трябва да има адекватно заплащане на труда, за да има достатъчен брой екипи, които да обслужват града. Той даде пример, от който стана ясно, че тихомълком са били намалени 12 бройки на служителите на столичната спешна помощ, за да бъдат изпратени в село Братя Даскалови в Старозагорско. Гелев се обяви и за диференциация на заплащането, тъй като според него натоварването в страната е различно. Така например в София един екип на смяна поема 20 случая, а в малък филиал - само един. По негови думи адекватното заплащане на лекар от спешната помощ е 1500 лв. В момента заплатата варира между 600 и 800 лв.

По повод предложената оставка д-р Гелев подчерта, че неговата задача е да създаде вътрешни правила, които да улеснят обслужването на гражданите. Той призова да бъде изслушан от здравната комисия в парламента, за да докаже правотата си.

„В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове“, каза д-р Балова от спешната помощ в София. Тя подчерта, че лошата кадрова политика и ниското заплащане е довело до липса на желаещи да работят в сферата на спешната помощ. Д-р Балова даде за пример факта, че град с 2 млн. жители и селата към него се обслужват от 16 екипа лекари.

Стана ясно, че за да покрият нуждите на града, лекарите работят извън закона. Според него те трябвало да работят по 7 часа, а те работят по 8, освен това почивали по 2 дни вместо по 3.

Лекарите дадоха за пример и фрапантни случаи, заради които се забавят да поемат тежките случаи. Така например те поемат случаи за личните лекари, често са пращани и на лъжливи адреси. Дадоха за пример и подаването на сигнали от преминаващи граждани, видели тежки случаи на употребили алкохол. Екипите губели по половин час, за да открият пациента, тъй като подалият сигнал не е дочакал линейката, а междувременно употребилият алкохол е станал и се е преместил.

Лекарите споделиха и за експерименти на граждани, тестващи кой от повиканите екипи на полицията, пожарната и спешната помощ ще дойде по-бързо, без реално да има нужда от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase