Снимка: архив Булфото
fallback

Столичен общински съвет одобри доклада на главния архитект на София Петър Диков за програма за провеждане на конкурс: „Паметник „1300 години България”, предаде „Фокус.

По думите на арх. Диков, конкурсът ще започне веднага, след като решението бъде подписано, и ще приключи до края на юни. Ремонтът на пространството около НДК ще започне през май.

Преди гласуването на доклада от СОС Диков заяви, че предвижданият конкурс ще бъде възможно най-широко отворен за всякакви идеи. По думите му зад идеята паметникът да се запази и да се обнови застават Съюзът на художниците, Съюзът на архитектите – хора, които застават на страната на авторите.

От другата страна, има радикални мнения, които искат паметникът да се премахне и да се направи нещо друго. „Понеже аз съм привърженик не на силовите решения, а на аргументираните решения с доказани творчески идеи, желая да се направи конкурс и хората и професионалистите да видят има ли по-добра идея, може ли да се представи нещо, което да удовлетворява софиянци като знаков обект в София или не”, каза арх. Диков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

лозар

преди 10 години

Присъединявам се към тези които предлагат да се възстановят двете стени с имената на военнослужещите загинали за България. Даже и с цената на цялостно преработване на проекта за реконструкция или рехабилитация на пространството около НДК. Мястото на тези стени е там и никъде другаде. Иначе демонстрираме на цял свят, че сме плюли на собствената си история и на паметта на загиналите. Срамно е толкова много години те да стоят захвърлени в някакви складове. Що за управнициимаме, що за народ сме??

36

Люлин 1

преди 10 години

Да си върнат старият паметник на загиналите герои във войната с руснаците

35

Георги

преди 10 години

Моята идея е: да се преустрои паметникът в паметник на ЖЕРТВИТЕ ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ над София 1943-1944 гг. Скулптурите любезно да се върнат на създателя им с уважение и блатодарност. Да има конкурс за друга скулптура, представляваща майка с дете и вдигната срещу небето ръка. Бетонът да се изчисти и декорира семпло с ивици от тухли, така че да се вижда разрухата. Металната конструкция да се демонтира. Предлагам подписка за рлеализирани на този идея, която не е и толкова скъпа. Помислете!

fallback