Снимка: архив, Булфото

Шизофреник, който няколко пъти е подпалвал и наводнявал апартамента си, от години тероризира съседите си от бл. №70 в столичния квартал "Младост" 1, съобщи Нова тв.

"Живее сам, баща му е в пернишко село. Викаме линейки през два дена, идват, взимат го, а след това го връщат", разказа съседка на мъжа.

"Няма кой да се грижи за него, гладува, непрекъснато ми чука на вратата за храна. Преди три години нарани крака на брат си с тесла", обрисува тя картината.

Друга жена от блока коментира пък пожарите, причинени от психично болния мъж. При първия случай искал да изгори брат си. При втория - забравил цигара на фотьойла.

Мъжът заплашвал и съседите си, че ще ги запали всички и ще горят. Непрекъснато се чували викове от апартамента.

Самият той обаче отрича да е причинявал пожари и обвинява брат си за тях, който обаче не живее при него.

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения, а половината от тях са в тежко състояние, коментира казуса д-р Цветослава Гълъбова, директор на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски".

"Всички близки изпитват затруднения в гледането на болните. Хората полагат много усилия, но това е болест за цял живот. Един член от семейството трябва да се инвалидизира и да стои постоянно при пациента. Голяма част от българските семейства са засегнати от проблема. Неслучайно шизофренията е социално значимо и много скъпо заболяване", отбеляза тя.

По думите й в цивилизованите държави има общински дневни центрове, в които психично болните се занимават и има достатъчно лекари и медицински персонал, който да се грижи за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase