Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, БТА
fallback

Бюджетът на Столична община е бюджет на проектите, а не на пожеланията, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при обсъждането на финансовата рамка за тази година от Столичния общински съвет.

Фандъкова заяви, че той е реалистичен от гледна точка на приходите и дисциплиниран спрямо разходите. По думите й основно достойнство на бюджета е рекордната капиталова програма от 715 млн.лв. Проектобюджетът на София е 1,46 млрд.лв., с 250 млн.лв. повече от миналогодишния.

67% от капиталовата програма - 470 млн.лв., са безвъзмездни средства от ЕС по оперативните програми. Средствата са на европейските данъкоплатци и означават доверие към града, коментира Фандъкова, цитирана от БТА.

Столичният кмет определи финансовата рамка на София като бюджет на европейското доверие. Приоритети и тази година са инфраструктура, транспорт, образование, екология, изтъкна кметът. Три пъти са увеличени средствата за ремонти на улици и булеварди.

Фандъкова изтъкна, че при правителството на Бойко Борисов, без да има специална програма, Столична община е получила за миналата година 14 млн. лева за детски градини и 2 млн. лева за спортни зали.

Въпреки добрите проекти за 20 детски градини и училищни спортни зали на обща стойност 30 млн. лева, сега получаваме 6 млн. лева, които са за 6 детски градини, заяви столичният кмет във връзка с държавната програма за регионите, парите по която бяха разпределени вчера от кабинета. Фандъкова определи това като „недобър знак“ и заяви, че общината е изправена пред трудната задача да намалява групите или да строи забавачки наполовина. По думите й от решението на управляващите са ощетени софиянци, а не кметът.

Според Фандъкова дългоочакваната модернизация на градския транспорт в София е започнала. Увеличени са средствата за ремонт на Софийската градска художествена галерия, 12 млн. лв. общински средства са предвидени за ремонт и строителство на детски градини.

Според общинските съветници от БСП обаче секторите образование, здравеопазване и спорт са силно подценени. "Няма да подкрепим предлагания бюджет. Решението не е продиктувано от елементарно политическо противопоставяне", коментира Милка Христова, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет.

По думите на Христова проектът на финансовата рамка потвърждава отсъствието на план за управлението на града. Според нея заложените приоритети са същите като миналогодишните, тъй като основните задачи не са свършени, а в инвестиционната програма за София има обекти от миналата година.

Според съветниците от БСП инвестиционната програма няма да бъде реализирана и тази година, защото на общината й липсва административен капацитет. Бюджетът е "обърнат към центъра на града и не отчита потребностите на районите на София", смятат от левицата.

Местните данъци и такси в София няма да бъдат увеличавани през тази година, съобщи Орлин Алексиев, председател на комисията по финанси в Столичния общински съвет. По думите на Алексиев очакванията са собствените приходи на общината да нараснат видимо през тази година в резултат на подобряването на управлението, а не на повишаването на данъците.

Бюджетът е амбициозен, но без това да е за сметка на реалността, коментира Алексиев. Според него поставените цели са изпълними. Приоритетите в бюджета са същите като тези за 2013 г., тъй като се следват принципите на устойчивост и последователност, отбеляза Алексиев.

Бюджетът на София за тази година беше приет от Столичния общински съвет с 44 гласа "за", 13 „против“ и без въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Доколенков

преди 10 години

До Юлияна НасиВ кои магазини си ходила ***? В скъпи бутици или в обикновенни супери? Юфсъ

12

Доколенков

преди 10 години

Ей Фандък, кога ще си оправиш улицата на каято живееш ***! Когато си кмет,или когато няма да бъдеш кмет?

11

Бат Ицо

преди 10 години

Ами при Б.Б. всичко отиваше за София, Бургас и за някои други наши кметове

fallback