Снимка: архив, БулФото

Декемврийските сметки за парно в София са средно със 17% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г., съобщиха от "Топлофикация - София". 74% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година.

Според данните на изчислителния център на дружеството през последния месец на миналата година абонатите са консумирали близо 7% по-малко топлинна енергия в сравнение със същия месец на 2012 г.

Една от причините за пониженото потребление е по-високата средноденонощна температура +0,5 °C през декември 2013 г., измерена от НИМХ към БАН. През последния месец на 2012 г. тя е била минус 0,8 °C.

По-ниска е и цената на топлинната енергия сега в сравнение с 2012 г. и това заедно с намаленото потребление води до понижение на сметките.

Експертите на „Топлофикация“ отново са направили предварителен анализ на сметките на клиентите, чиито фактури за топлинна енергия са над 300 лв.

Проверката е потвърдила, че в повечето от случаите те са изготвени на базата на реални месечни отчети в сравнително големи жилища или са резултат на определен по-висок прогнозен дял в сравнение с миналия отоплителен сезон.

От компанията съобщават, че е индексирана 3% отстъпка от сметката на всеки коректен клиент, който няма просрочени задължения и е заплатил последната си сметка в предвидения срок до 30-то число на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase