Столичната община не предвижда увеличаване на местните данъци и таксата "битови отпадъци" през 2014 година, обяви кметът Йорданка Фандъкова пред участниците в семинара на Столичния общински съвет, на който бе представен бюджетът на София за догодина.

Тя каза, че след промяната в данъка върху МПС общината ще предложи най-високия възможен процент отстъпка върху данъка на автомобили с катализатори, които не отговарят на заложените европейски стандарти, а именно 40%. Той досега беше 50 на сто.

Още по темата

По думите й бюджетът за 2014 г., разработен от екипа на  зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, е бюджет на инвестициите във възстановяването и промяната на града.

"Той е 1,4 млрд.лв. - с около 230 млн.лв. повече от миналогодишния, поради увеличението с 244 млн. лв. на Капиталовата програма, която за догодина ще бъде 697, 203 млн. лв.", посочи Фандъкова.

Тя каза, че това е най-голямата Капиталова програма през последните години. 67%от тези средства се предоставят безвъзмездно по оперативните програми на ЕС, подчерта кметът на София. Тя каза, че близо 3 млрд. лева пък са привлечени от Столичната община за развитието на града.

Основните сфери, които ще бъдат финансирани догодина са транспорт с подмяната на превозни средства, инфраструктура, екология и образование, както и култура и културноисторическо наследство.

Йорданка Фандъкова отчете още, че през 2014 г. ще отворят врати 13 нови детски градини, ще бъдат открити 67 нови групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase