Антоанета Апостолова. Снимка: Bulgaria On Air

Кметицата на район "Слатина" Антоанета Апостолова е отстранена временно от длъжност, обяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Тя каза, че преди време е получила няколко сигнала и ги е предала за проверка на отдел "Вътрешен контрол", който сега е излязъл с два доклада, пълни с констатации за редица нарушения.

"Първото, най-фрапиращо за мен нарушение, е, че фирми на роднини на общински служители, включително на зам.-кметове и кметове, печелят обществени поръчки за ремонтни дейности и строителство", поясни Фандъкова.

"Има и информация, че едноличната фирма на бащата на сегашния зам.-кмет на районната администрация - Станка Методиева, е печелила обществени поръчки, шест на брой, които са на различна стойност", допълни кметицата.

По думите й проектите са за детски градини, училища, за инвестиции в района.

Фандъкова обяви още, че има и значително превишаване на парите за представителни разходи.

"Всеки районен кмет има право на 480 лева годишно. За 2012 година вместо 480 лева за представителни разходи, кметът на район "Слатина" е изразходвал 1012 лева“, пресметна тя, но уточни, че за тази година Апостолова е изрядна - едва 308 лева, които се вписват в отпуснатия бюджет.

Столичният кмет каза още, че има неправомерни раздадени от кмета възнаграждения, едното от тях е на стойност 200 лева, а другото - за 1850 лева.

По думите ѝ докладите за нарушенията са изпратени до градската прокуратура. Поискани са щателни проверки, тъй като кметът на "Слатина" имала възражения по някои от сигналите.

Въпреки това Йорданка Фандъкова каза, че до приключване на проверките е поискала отстраняването на Антоанета Апостолова и освобождаването на зам.-кмета на района, тъй като по негов адрес имало ясни доказателства.

За временно изпълняващ длъжността кмет на район "Слатина" е назначена Наталия Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase