Граждански патрул по "Пиротска". Снимка: Facebook
fallback

Граждански патрули на националистически организации вече обикалят София.

Патрулиращите доброволци на Боян Расате и граждански форум "Обединение" казват, че следят за нередности в проблематичните според тях места в столицата.

В понеделник вечерта гражданският патрул не предотврати престъпление, нито пък сигнализира полицията за такова. Изпълни обаче една от целите, които признава, че са в дневния му ред - показа, че го има.

Oще по темата
"Нашата идея е да осигурим спокойно движение на хората, които работят в централната градска част. Престъпността се е увеличила. Полицията трудно се справя. Тя е разкъсана между протестиращи, контрапротестиращи, окупатори, нелегални имигранти, които по нашия закон са престъпници", твърди пред bTV Мирослав Паскалев от Национален форум "Обединение".

Екологът Петко Цветков обясни, че гражданските патрули не са част от полицията.

"Това е пресиране, оказване на натиск върху хората. Аз съм против фашизма и националистическите идеи по този начин, но се чувствам патриот", обясни обаче той.

"На хората ще им бъде по-спокойно", твърди на свой ред лидерът на националистическата формация "Национално единство" Боян Расате.

Той твърди, че хората, които участват в гражданските патрули, са "проверени, инструктирани и няма да има провокации".

Само преди ден столичният кмет Йорданка Фандъкова скочи срещу сформирането на гражданските патрули, като припомня, че съгласно българското законодателство органите на МВР и правораздавателните институции упражняват правото да опазват обществения ред и да гарантират собствеността, здравето и живота на гражданите.

"Формирането на частни отряди, които да изземат техните функции и да упражняват закона от свое име, е не само незаконно, но е и сериозна опасност за реда и сигурността в държавата. Посяването на омраза ражда насилие. Затова цялото общество и институциите трябва да се противопоставим на агресията", настоя кметицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

САБЯТА

преди 10 години

АЙДЕ,АЙДЕ...НАВРЕМЕТО НЕ СМЕЕХТЕ ДА ШУГНЕТЕ МИШКИ ДОЛНИ СРЕЩУ РАЗНИ СЕЛСКИ *** НАРЕКЛИ СЕ БОРЦИ,КОИТО НИ ТОРМОЗЕХА И ТРЕПАХА ВСЯ4ЕСКИ И СЕГА КОНТРОЛИРАТ ВСИ4КО....И ИЗВЕДНЪЖ КАТО СПРАВЕДЛИВОСТТА СЕ НАДИГНА ДА СИ ИСКА РЕВАНША, ВИЕ МАЙ НЕЩО СЕ СЕТИХТЕ ЗА СТАРИТЕ СИ ГРЕХОВЕ,А..??.НЕМОЖЕ ДА СПРЕТЕ ГНЕВА НАРОДЕН...БОГАТИ ИЗЕДНИЦИ...***..!!!

122

Godo

преди 10 години

Тези ги видях в началото на Пиротска, когато на 12.11. отивах на протеста. Чудех се що за хора са, а на Мария Луиза, бяха наспряли полицаи на мотори. И какво излиза? Патрулите пазят нас, полицията тях, а *** си джиткаха по Пиротска със самодоволни физиономии. Пърформанс, народе!

121

Анонимен

преди 10 години

Вие не сте за европейския а за малийския съюз.

fallback