Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Снимка: Булфото
fallback

Поставят се повече камери в района на столичната ул. "Пиротска", подменя се спешно и осветлението.  Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на план-управление при масово влизане на лица, търсещи временна закрила на територията на общината.

През последните седмици станаха няколко инцидента в центъра на града, като бяха нападнати както чужденци, така и български граждани.

Очаква се камерите и лампите да бъдат поставени до края на месеца по протежението на "Пиротска" и пресечните ѝ, защото в района местната управа отчита най-много чужденци, регистрирани на адреси в мотели, хостели и частни домове, обясни кметът.

Мерките вече са взети около трите центъра за настаняване на бежанци - в "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна". "До момента са изразходвани 100 хил. лв. за видеонаблюдение, почистване и осветление и се очаква да бъдат изразходвани още 100 хил. лв. Общата сума за тези три компонента е 200 хил. лв.", обясни кметът.

Общината е събрала информация от всички държавни институции за местонахождението на имигрантите и бежанците и е отбелязала всички адреси в онлайн карта, която днес беше показана пред журналисти, но няма да бъде публична.

По официални данни в центровете за бежанци в столицата са настанени 2100 граждани със статут на бежанци, има и 3000, които не са настанени в центровете.

„Общо 3 млн. лв. са предвидени за разширяване на центровете за бежанци. За откриване на нови кризисни центрове, държавата няма пари. Органите на полицията извършват постоянни проверки в района на Джамията в центъра на София и след установяване на бежанец без документи, го изпращат към дирекция „Миграция” за по-подробна проверка., допълни още кметът на Столична община.

Очакванията на Фандъкова са направените от общината разходи да бъдат възстановени от държавата или чрез европейски фондове, за да не се ощетяват общински проекти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 10 години

ТЕЗИ Т НАР.ХОСТЕЛИ ИЛИ МИШКАРНИЦИ ДА БЪДАТ СЪБОРЕНИ С ФАДРОМА И ВЪПРОСЪТ ЩЕ БЪДЕ РЕШЕН!!!!

9

stan31

преди 10 години

Фандъче, твоята съпартийка Кристалина вкарва *** нов внос. Ще направите парички чрез "ваши" фирми на гърба на народа. Целия парламент е за затвора!

8

Анонимен

преди 10 години

А не е ли по-просто органите да си вършат работата, за която им се плаща?

fallback