Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Тревожи ме здравното обслужване на бежанците и сигурността в районите около центровете за настаняване. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова днес. Тя обясни, че разчита да се предприемат всички възможни и адекватни действия от страна на здравната инспекция.

Вчера Фандъкова влезе в задочен спор с вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата за бежанците. Тя се оплака, че те се концентрират в София. Вицепремиерът от своя стана изрази недоумение, че темата се политизира. Фандъкова обаче беше категорична, че изразява мнението на живеещите наоколо граждани.

Днес Фандъкова благодари на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за отпуснатите допълнителни екипи на СДВР за охрана на центровете за бежанци, както и за центъра на града. Фандъкова настоя за засилване на охраната по време на извънредната сесия на Столичния общински съвет на 10 октомври.

Благодарение на увеличеното полицейско присъствие живущите около центровете са по-спокойни, коментира кметът. Според нея настаняването на бежанци е много сериозен национален въпрос, отговорността на вътрешния министър е голяма. За мен е важно в тази ситуация да реагираме адекватно и да споделяме и решаваме проблемите на хората, посочи Фандъкова.

Тя очаква от новия председател на Държавната агенция за бежанците да предприеме бързи мерки за подобряване на ситуацията вътре в центровете. Вече разбрах, че е готов правилник за вътрешния ред в центровете, предстои да се изготвят и правилници за раздаване на храна и помощи, отбеляза кметът Фандъкова.

По темата за бежанците аз лично се изказвам не като политик, а като гражданин, като кмет на града, загрижена за ситуацията, каза още Йорданка Фандъкова. 

Тя беше категорична, че по този въпрос всяка институция трябва да си върши работата, но и всички да работят в координация, а не да си прехвърлят отговорност. „Нямаме и възможности на територията на София да предоставим общински сгради. Имаме недостиг и на общински жилища, и на центрове, посочи столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase