Снимка: Булфото
fallback

Следи от манипулация на листовките за шофьори са намерени при всички изпитващи в София, съобщи изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев.

Петима от 19-те инспектори са със спрени права и ще започне дисциплинарно производство срещу тях след проверката, установила манипулации и корупция.

Останалите не могат да провеждат теоретични изпити.

Началникът на сектора Бойко Нинов е освободен, а случаят е предаден на прокуратурата.

"Изпитващите, за да манипулират листовките, трябва да ги получат от някого. Оказва се, че кръгът от хората, включени в тази схема, е много голям. Всеки обаче казва – не съм аз", каза Ганев.

По думите му "злите езици" говорят, че изпитът струва около 1000 лева. Не е ясно колко души са го взели по този начин и от кога действа схемата.

Сигналът за нея бил подаден на 5 юли за конкретна фирма. При пристигане на място е установено, че изпит вече е започнал. На изпитните тестове имало предварително сложени белези и на практика кандидатите решавали вече решени листовки.

Oще по темата
Схемата не е сложна - с макетно ножче се срязва пликът, листовката се изважда и решава, после се връща обратно, а пликът се залепя с лепило.

Жребият кой инспектор в коя фирма да отиде също се оказва манипулиран – имената с „правилните“ изпитващи се поставят в джобчетата, образувани при сглобяването на кутията, за да е ясно на представителя на фирмата, която си е платила, откъде да вземе листчето.

Инспекторът съответно получава пачка с предварително решени листовки с друг протокол.

При проверка на 110 папки от изпити след 1 януари, в 38 папки са открити следи от манипулиране. Не е открита подобна схема на друго място извън София.

Има и един случай с таблет – монтирана камера в копчето на ризата на кандидата, а той е бил със слушалка.

Всички теоретични изпити вече се провеждат само от служители на централната администрация, в момента се работи жребият кой изпитващ в коя фирма да провежда изпит да е електронен.

Началниците на областните отдели на ИА "Автомобилна администрация" ще минат през конкурс, според готвения нов устройствен правилник, съобщи Димитър Ганев.

До 2016 година по план трябва да се приключи с хартиените листовки и за изпита да се ползват само таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

ROad

преди 10 години

Abe q kacnete vsichki i poglednete Realno, povecheto sigurno ot izkazanite ste s po edno BBBBBB inache ste mn znaeshti koi ot kolko godini ima opit i rutini i ne znam si kakvo. Vie ne vijdate li che 95 procenta ot vodachite na leki avtomobili ne znaqt kakvo pravqt zad volana a ? Ama to kak da gi vidite kato i vie ste chast ot tqh. Kato sednete zad volana na neshto nad 10 tona i pokarate po pytishtata zaobikoleni ot BG MAISTORCHETA da vi syzdavat maloumni situacii.....togava pak zapovqdaite.!!!!!

33

до FAKT

преди 10 години

Истина е. Даже този за който споменават,че са хванали да хитрува с таблета по време на изпита е ***... На изпитващите им направило впечатление,че няколко *** се явявали на изпит последните 10 дни преди да ги хванат с една и съща риза. Като извикали полиция и го обискирали, 'съмнителния субект' бил опасан целия в кабели, а в ризата имало вградена камера в едно от копчетата,а в ухото му намерили 'брошка'.Изобретателни,но глупави ***. Действието се развивало в Сливен. Поне такъв е слуха.

32

запознат в детайли

преди 10 години

Коментар Номер 4 е много верен.Тези,които са изкарали книжки преди 20 години ако се явят сега няма да имат шанс да минат ситото на изпита по теория от първия път. От 90та до сега Закона за движ по пътищата е променян и допълван поне 40 пъти. Методиката на обучението е променяна поне 3 пъти...Това,че старите водачи могат да карат безгрешно, базирайки се на опит и рутина, не ги прави теоретично подготвени в крак с новонавлезлите промени в закона. Необходими са и АКТУАЛНИ теоретични знания...;-)

fallback