Бежанци. Снимка: Impact Press Group

Кметът Йорданка Фандъкова информира днес столичните общинари за ситуацията с приемането и настаняването на бежанци в София.

Пред тях тя отчете, че 1026 души вече са настанени в дома в "Овча Купел", който е граден за около 800 души.

Още по темата
"Капацитетът е превишен", отбеляза тя и допълни, че правителството е взело решение за още 2 центъра в столицата – откритият вече във "Враждебна", където има 400 души, и нов във "Военна рампа", където от днес са намерили подслон около 50 души.

"Държавата е изправена пред предизвикателство за настаняването на бежанци. Безспорно това е важен хуманитарен ангажимент на държавата. Идват обаче студени месеци. С влошаването на метеорологичните условия нуждите на бежанците ще се увеличат. Трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете", посочи Фандъкова.

По думите й през последните седмици се е увеличил броят на престъпленията в местата, където има бежанци.

"Те са дребни престъпления. Проведох срещи с граждани, които живеят в близост. Те са притеснени от проблемите, които възникват. Разположени са вече патрули около центровете", отчете още кметицата.

Фандъкова посочи, че е поискала и подсилване на състава в районните управления на МВР, разположени са два денонощни патрула на общинската полиция в централната градска част, като от днес периметърът им е увеличен.

"Постоянна е охраната на Ларгото, поставен е автопатрул на площад "Бански" и Ларгото, има патрули в "Овча купел", "Враждебна", отбеляза тя и допълни, всичко това цели да се гарантират сигурността и спокойствието на столичани.

Ангел Джамбазки, общински съветник от ВМРО, възрази срещу откриването на нови центрове за настаняване на нелегални емигранти. Причината според него е, че в по-голямата си част - над половината, нелегалните емигранти в столицата всъщност не са бежанци, а са емигранти от африкански държави.

"Те нямат причина да получат статут на бежанци, не са такива и повишават изключително общественото напрежение и криминалната обстановка в града", настоя той.

По думите на Джамбазки периметърът от Централната гара до Халите е арена на голямо напрежение, което според него ще продължи.

В отговор Фандъкова посочи, че решението за откриването на нови центрове се вземат от правителството и Столичната община просто е било информирана за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase