Васил Маринов(вдясно) получи дарение линейка от БЧК за бежанците. Снимка: БТА

Затваряне на границата ни с Турция е немислимо, защото това означава никой да не влиза през контролно-пропускателните пунктове, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. По негови думи подобен вариант не е обсъждан и няма и да бъде.

Нашите мерки са насочени към засилване на охраната на границата, заяви още зам.-вътрешния министър. Той обясни, че една голяма част от имигрантите, които преминават границата ни, са майки и деца, които не могат да бъдат задържани. Те се нуждаят от защита и трябва да я получат, отсече той.

По думите на зам.-министъра основният проблем от достигането на бройката от 5000 бежанци е финансов.

Според него няма криминални прояви на бежанци „Имало е само един случай. Някакъв сирийски гражданин е взел 20 лева от едно момиче и после се е предал веднага в полицията. Целта му е била да бъде задържан, за да му бъде осигурена храна и подслон. Това на практика не е точно криминална проява. Криминални прояви имаме от лица от Северна Африка, които са без доходи. По-голямата част от сирийските граждани идват тук с финансово обезпечение”, каза Маринов, цитиран от „Фокус“.

Междувременно стана ясно, че днес правителството е отнело поради отпаднала нужда от министерствата на земеделието и храните и на образованието и науката управлението върху два имота в София и го предостави на Държавната агенция за бежанците.

Първият имот е на закритата Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в местността „Военна рампа-изток”, а другият – неизползвани сгради, намиращи се в район „Кремиковци”. В тях ще бъдат открити временни приемателни центрове за настаняване на чужденци, търсещи закрила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase