Снимка: Булфото

Билетчето за градския транспорт в столицата засега остава един лев, обяви Любомир Христов, зам.-кмета на София по транспорта.

"На този етап разчетите, които са направени, не ни карат да мислим за промени в цените. Това, което сега прави Центърът за градска мобилност с консултанти, ангажирани от ЕБВР, е да се предложат варианти за евентуални промени в структурата на документите за пътуване и видовете тарифи. Целта е да се стимулира ползването на карти за пътуване с по-дългосрочен период на валидност за сметка на билета.

Част от този анализ е и какъв принцип за плащане на услугата трябва да бъде въведен или да остане сегашното солидарно плащане, при което всички дават една и съща сума за пътуване, без значение дали отиват до Пасарел, или до Окръжна болница например. Другите два варианта са цената на билета да е за пропътувано време или за изминато разстояние. Анализите ще са готови до края на годината", казва той пред в. "24 часа".

По думите му все още няма яснота дали болниците ще плащат служебен абонамент от 50 лева месечно, за да имат гарантирани места за паркиране на пациентите пред болниците.

"Има много въпроси, които трябва да се изчистят, преди да се оформи крайното решение - кой ще контролира паркирането пред болниците и как ще се гарантира, че спрелите там наистина отиват на лекар. Има я и обратната логика - че хората, които отиват до болница, трябва да имат възможност да паркират пред нея и да не мислят кога трябва да си преместят колата, докато обикалят по кабинетите. Паркирането трябва да е при облекчени условия в периметър, който е в непосредствена близост до болницата. Трябва да се реши и кой ще плаща тези места - хората или болниците", отбелязва той.

Любомир Христов обявява още, че вече е платен аванс на производителя за 50-те нови тролея, които ще бъдат пуснати в София.

"Срокът за доставка на първите от тях е 6 месеца, но очакваме още в началото на следващата година да започнем да ги пускаме в експлоатация. До края на следващото лято трябва всичките да са доставени", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase