Мястото на инцидента. Снимка: БТА

Районът около взривения китайски ресторант в центъра на столицата остава отцепен. Днес трябва да станат ясни причините за взрива, при който пострадаха 11 души, единият от които е с опасност за живота.

Предстои допълнителен оглед и предписания дали има нужда от укрепване на сградата.

Днес в 9 часа местопроизшествието ще бъде огледано повторно от разследващите органи, а в 10 часа ще бъде готова експертизата на СДОТО, определяща причината на взрива.

„До момента смятаме, че взривът се е получил в следствие изтичане на газ пропан-бутан от бутилка, която се е разцепила и рязко е изпуснала газ. Общо бутилките, които намерихме на мястото, са 14. Според един от собствениците и от персонала на заведението би трябвало да има още една бутилка. За съжаление ние не можахме да я намерим под развалините. Доброто е, че нашите уреди не отчетоха ново изтичане на газ“, съобщи пред БНР главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според него 14 бутилки с газ са доста за едно заведение.

Още по темата
В 09.00 часа ще започне първият оглед на сградата след взрива в столичния китайски ресторант.

В рамките на деня ще има яснота какви са щетите и какво е положението в сградата. До обяд вече ще се знае какво трябва да се предприеме, коментира пред „Фокус“ архитект Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

Вчера той обясни, че вследствие на взрива е пострадала само двуетажна пристройка, която е във вътрешния двор на сградата.

От взрива са избити дограми и рекламни съоръжения от фасадата на сградата. Пристройката е строена отдавна - в нея има счупени колони, счупена е и част от плоча. Според арх. Калинов няма опасност за сградите наоколо.

„Това, което трябва да направим първо, е да огледаме сградата добре и да преценим тази част от нея, която трябва да бъде премахната, докъде да бъде премахната. Трябва да се прецени кой е най-добрият начин да се извърши премахването на тази част от сградата, както и откъде ще се извозва строителният материал, така че да не засегнем съседната сграда. Това е основната задача, която сме си поставили за днес“, обясни архитект Калинов.

Огледът на сградата ще се прави от екип от инженер-конструктори.

Няма опасност за хората, живеещи в сградата. В нея има 28 апартамента, а в приземния етаж и офиси. Все още не е ясен и собственикът на сградата.

Движението по бул. "Цар Освободител" от улица "Г. С. Раковски" до площад "Александър Първи" продължава да бъде затворено. По бул. "Г.С. Раковски" движението е възстановено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase