Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

Огледите на експертите потвърждават версията, че става въпрос за взривена газова бутилка, която е предизвикала експлозия. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев за инцидента в китайския ресторант срещу Руската църква в центъра на София.

Мнението на експертите е, че при такъв взрив не може да се получи пожар, тъй като експлозията е отнела целия кислород. Може би е изпуснала газ една газова бутилка и е станала експлозията, каза още Йовчев.

 Следва повторен оглед и оттам нататък ще се прецени какво точно се е случило. Няма опасност за сградата и за живущите хора, каза министър Цветлин Йовчев.

Още по темата

Изнесени са газовите бутилки. Колегите проверяват дали въпреки всичко не е останало още нещо. Няма опасност за конструкцията на сградата. Хората няма да бъдат евакуирани, каза вътрешният министър.

По думите на архитект Влади Калинов от дирекцията по контрол на строителството в Столична община е пострадала само двуетажна пристройка, която е във вътрешния двор на сградата. От взрива са избита дограми и рекламни съоръжения от фасадата на сградата. Пристройката е строена отдавна - в нея има счупени колони, счупена е и част от плоча. Според арх. Калинов няма опасност за сградите наоколо.

Утре ще дойдат експерти, които ще обследват причините за инцидента и ще бъде направен проект как да бъдат премахнати елементите, които са пострадали от взрива. То трябва да се прави внимателно, повечето дейности ще се извършват на ръка, каза арх. Калинов.

Възстановено е електричеството в района. Остава спряно електричеството само в тази сграда, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова каза, че тъй като огледите на мястото ще продължат и сутринта на светло, отцепеният в момента район ще продължи да бъде затворен за движение, така че хората трябва да знаят, че бул. "Цар Освободител" в този участък ще бъде затворен. По думите на Фандъкова районът ще остане затворен, докато полицията и пожарната разрешат да бъде отворен и докато продължат огледите.

Фандъкова каза, че пораженията вътре в сградата са до третия етаж. Към момента продължават огледите на полицията и пожарната. Експертите са направили първоначалния оглед, според тях няма опасност за живеещите в сградата.

Столичният кмет и кметът на район "Средец" са разговаряли с хората в сградата, за да им предложат помощ, ако има нужда от такава. Повечето от апартаментите в кооперацията са офиси. В двата входа има общо 9 апартамента, в които постоянно живеят хора, останалите са офиси и в момента на инцидента там не е имало хора.

Фандъкова ще назначи утре конструктивна експертиза, която да даде окончателен доклад. На въпрос дали има хора, които искат да бъдат изведени от сградата, Фандъкова каза, че е имало хора, които сами са си тръгнали и не са останали да нощуват в сграда, но не са били притеснени и не са искали помощ.
 

Информацията е актуализирана в 22.38 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase