Снимка: архив, Булфото

Не се очакват шокови изравнителни сметки за парно в столицата, коментира за БТА Ася Ангелова от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

По нейни разчети средномесечната сметка за парно през отоплителния сезон 2012 - 2013 ще бъде около 100 лв. при средномесечна сметка от 105 – 106 лв. през предходния отоплителен сезон. Като средната сума за доплащане от домакинство сега ще е между 50 и 150 лева.

Още по темата

Причините за по-ниските сметки са по-късият отоплителен сезон като брой дни, понижението на цената на топлинната енергия по време на отоплителния сезон, а влияние оказва и спецификата на потреблението на всеки отделен клиент, коментира Ангелова.

Още през март, по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова, бе направено извънредно отчитане на топломерите и това предотврати аномалии като използването на топлинна енергия при заявено нулево потребление или демонтаж на радиатори и други подобни случаи, хвалят се експертите.

Ето защо след края на отоплителния сезон при изготвянето на изравнителните сметки не е имало драстични отклонения, допълни тя.

По думите й данните от финалното изравняване ще бъдат изпратени на топлофицираните столични домакинства в юлските фактури, които те ще получат в края на настоящия месец.

Топлинните счетоводители пък на свой ред припомнят, че клиентите трябва да подменят уредите си за дялово разпределение, чийто експлоатационен срок изтича след десетата година.

По предварителни данни между 20 и 25% от топлофицираните софиянци вече са подменили уредите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase