Снимка: архив, Булфото
fallback

Вековните живи дървета в столицата са 71, а в софийската част на Витоша - още 23. Това сочат актуалните данни на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София.

Най-многобройни сред тях са летните дъбове - близо 50, които са и сред най-дълголетните растения.

Сред вековните растения, които могат да се открият в столицата са осем чинара и три бадема. Срещат се още бряст, благун, айлант, смърч, чинар, софора, ясен, цер, черница и момонтово дърво.

Най-старото живо дърво в столицата е черница на възраст около 650 години, която расте на софийската улица "Искър". Тя достига височина от 20 метра и има диаметър на стъблото от 4,1 метра.

По възраст я следва шествековен летен дъб с три стъбла, който се намира на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец".

На пет века са три от летните дъбове – на ул. "Йоан Екзарх" в кв."Лозенец", в селата Мърчаево и в Драгалевци.

В район Панчарево - основно в селата Бистрица и Кокаляне, има още 35 вековни дървета - горун, благун, летен дъб, цер и бук.

Най-старото дърво в България е Байкушевата мура - в парк Пирин - на около 1300 години.

Специалистите са изчислили, че за да се обиколи един вековен дъб например са нужни прегръдките на трима възрастни или 4-5 детски прегръдки. За вековен бор или явор пък е достатъчен един възрастен или 1-2 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

До ОкотоАко очите на селяните в България светнат през нощта, София ще заприлича на Лас Вегас

20

Анонимен

преди 10 години

Не мога да разбера, защо под такава статия пак се почва дебилната война София срещу останалите? Толкова абсурдно нещо няма никъде по света.

19

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен70 - брой, а не че са на 70 века.

fallback