Площад "Радой Ралин" пред бившето кино "Изток". Снимка: Булфото

Площад "Радой Ралин" ще бъде реконструиран, а търговските павилиони ще бъдат премахнати, категорична бе столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като вчера бившият червен общинар и настоящ депутат от БСП Георги Кадиев обвини кметицата, че бездейства по казуса.

В сигнала му, разпратен до медиите, Кадиев твърди, че договорът на общината с фирмата наемател, която била близка до ГЕРБ, ощетява столичани, освен това на площада се извършала нерегламентирана търговия на дрехи (бельо и блузки), цигари и хранителни продукти - баници, мекици, пици.

Договорът между община "Изток" и фирмата наемател на терени на площада - "Орлица Трейд", е подписан още през 2004 г., настоя Фандъкова пред БНТ и допълни, че по случая отдавна тече проверка и докладът вече е готов.

"Схемата на площада наистина не предвижда да има сергии и те ще бъдат премахнати, когато изтече действащият договор през 2014 година", увери тя.

Макар и малка била вероятността договорът да бъде прекратен предсрочно, защото общината трябвало да плати солени неустойки на наемателя.

Площадът обаче ще бъде освободен и ще бъде цялостно реконструиран, категорична бе кметицата.

По думите й договорите за преотдаване под наем са сключени далеч преди управлението на ГЕРБ, а със скандала сега Кадиев целял непочтени и прозрачни удари по нея.

Йорданка Фандъкова обяви още, че в комисиите на Общинския съвет е започнало разглеждането на предложенията за облекчаване на сметките за парно в София.

Кметът допълни, че в доклада, който се разглежда в момента, има конкретни мерки за облекчаване на хората, които са в най-трудно положение.

В документа са предвидени различни тарифи - до 250 киловатчаса да се заплащат с 20% отстъпка, а до 1200  прогресивно намалява отстъпката, но тя съществува, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase