Общ преглед
Съдът остави в ареста охранителя Петко Еленков, който е обвинен за убийството на 16-годишния ром Велин Стоянов - Жабата.

Докато съдът гледаше мярката за неотклонение, десетки роми бяха отново окупирали сградата на Съдебната палата в София.

Те посрещнаха Петко Еленков с викове "Убиец на деца!" и поискаха доживотен затвор за предполагаемия убиец на Жабата.

Събралите се роднини и съседи на семейството на убитото момче настояваха за справедливост и възмездие. Според тях убиецът на Велин заслужава най-тежката присъда.

Още по темата
Момчето бе застреляно с ловна пушка на 2 март в хладилно депо в столичния квартал „Подуяне", а неговият приятел, 14-годишният Камен, беше ранен в краката. Двете ромчета се бяха промъкнали в депото с намерение да крадат железа.

Районът обаче се охранява от частна охранителна фирма. 50-годишният Петко Еленков видял момчетата, призовал ги да спрат, но след като те отказали, открил стрелба. Велин е убит на място, а неговият приятел Камен е ранен в крака и е закаран в болница без опасност за живота.

На съдебното заседание на 6 март Софийски градски съд също остави в ареста охранителя Петко Еленков. Тогава отново десетки хора от ромски произход протестираха пред Съдебната палата и поискаха доживотна присъда за охранителя Петко Еленков. Лозунги "Убиха ни детето. Искаме справедливост" и "Защо убивате децата ни като кучета" съпътстваха присъствието на ромите. Според тях е недопустимо да се стреля по дете независимо от това какъв е мотивът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар