Протестират срещу изсичането на три вековни дървета в София. Снимка: архив, Булфото
fallback

Граждани протестират срещу намерението да бъдат изсечени три вековни дървета в частен имот в София. Теренът е на булевард "Тодор Каблешков" и на него ще се строи хипермаркет. Изсичането беше предвидено за тази сутрин, поради което на мястото се събраха природозащитници. Те заявиха, че общината е дала разрешение за сечта, но е необходимо становище от екоинспекцията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила строителните дейности и рязането на дървета в имота незабавно да бъдат спрени, съобщи за БНР заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска.

„В понеделник ще бъдат прегледани всички документи и разрешителни, издадени от района, и тогава ще вземем окончателно решение, като в настоящия момент те не са налични при нас. Дирекция "Зелена система" днес ще направи оглед на място на обекта, за да види какво е състоянието на дърветата и има ли основание за тяхното премахване и ще уведомим гражданите, разбира се, за всички действия оттук нататък“, каза Бояджийска.

Кметът на столичния район "Витоша" Стойко Дуков съобщи, че вероятно утре или във вторник ще се състои среща с експерти от Столична община, за да се прецени какво може да се направи за запазване на дърветата.

„Възможно е да я проведем още в понеделник. Другият вариант е във вторник на комисия по опазване на околна среда на общински съвет от 11 часа, това разбира се зависи и от другите участници в комисията. Аз съм готов още в понеделник сутринта евентуално да проведеме такава среща, тъй като наистина е огромен общественият интерес“, каза Дуков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

ВЕСКО ПИЧА

преди 11 години

Абе тоя Дуков е издал разрешителното за строеж, пък сега се прави на ударен, че еколога бил виновен. Ми точно кмета носи отговорност за работата на общинската администрация, кво се крие като въшка. УВОЛНЕНИЕ е неговото СПАСЕНИЕ!

39

Ристу

преди 11 години

Едно дърво гора не прави.

38

от квартала

преди 11 години

От коментариите се разбира, че пишат хора, които не са стари жители на квартала. Как може да се защитава някаква кауза, за която никой никога не е направил нещо. Кой от вас е посадил едно дърво в този квартал? Този терен е на бивша фабрика, реституирана и вероятно продадена. Ние, останалите да живееме все още в къщи ли сме длъжни да поддържаме зелени дървета, за да ви е по-уютно, след като надойдохте от къде ли не с колите си?? И сега искате да дишате чист въздух?? От къде да се вземе, от колите

fallback