Общинските съветници от ДСБ Атанас Атанасов и Вили Лилков. Снимка: ДСБ
fallback

Общинските съветници от ДСБ в Столичния общински съвет настояват за оставките на заместник-кметовете по финанси и по транспорт Дончо Барбалов и Любомир Христов заради скандала с грешно изчислената лихва, дължима на превозвача „Карат-С“.

На извънредна пресконференция вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че заместниците й  ще бъдат наказани с  предупреждение за уволнение, а двама директори от Центъра за градска мобилност ще бъдат освободени.

Oще по темата

Според съветниците от ДСБ обаче не може да се прехвърля отговорността за случая на изпълнителски звена в столичния транспорт, при условие че писменият доклад, с който е предложено да бъдат платени над 3 млн. лева лихви на фирмата, е внесен в Столичния общински съвет с подписите на Барбалов и Христов.

„Има опит да бъдат присвоени общински пари в особено големи размери – 2.7 млн. лева. Затова само „да издърпаш ушите“ на заместник-кметовете на практика е размиване на отговорността“, посочи общинският съветник Атанас Атанасов.

Според съветниците в правомощията на Столичния общински съвет, а не на кмета, е да вземе решение какви ще бъдат наказанията в Центъра за градска мобилност.

Атанасов заяви, че на двамата директори Николай Костов и Методи Аврамов тези цифри са „спуснати“ от Столична община, а после документите са послужили за основа на доклада на  Барбалов и Христов.

„Тези, които са спуснали цифрите, не са виновни, а тези, които изпълнили политическата  поръчка, те да операт пешкира. Настояваме за оставките на двамата заместник-кметове и си даваме сметка, че Фандъкова, заставайки зад тях, на практика с това си действие показва, че тя много добре е знаела какво се готви“, каза той.

Общинският съветник Вили Лилков заяви, че решението да се изплатят тези скандално високи лихви и опитът да се откраднат пари от общината, е наложено от групата на ГЕРБ, тоест политическата отговорност се носи и от мнозинството. Наказанието обаче ще бъде понесено от двама чиновници от столичния автотранспорт, което е преадресиране на вината.

От ДСБ бяха категорични, че основната задача на кмета на София е да се грижи за бюджета. "Не може да се внася доклад, с който общината да се разпорежда с 13 млн. лева, и на сесията госпожа Фандъкова да не присъства. Това са едни маневри, много характерни за управлението на ГЕРБ като цяло – винаги да сe залагат бушони, през които да прехвърлят отговорност", каза Атанасов.

"Знаем кой е човекът, който е спуснал числата на чиновниците от Столичния автотранспорт, но не сме Прокуратура", допълни той.

От ДСБ заявиха, че имат ходове в бъдеще, но на този етап настояват за оставките на двамата заместник-кметове, защото формално те са отговорни и виновни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

petko

преди 11 години

ДСБ и Костов са крадци и мошеници. Никога повече няма да гласуваме за тези лицемери и продажници. Тоя път няма да гласувам за ДСБ и крадеца Костов.

43

избирател

преди 11 години

Е тоя път ще гласувам за ДСБ ,само те се осмеляват да искат оставки в общината !!!СДС са се гушнали с ГЕРБ и си траят като мишлета !!Срамота !!Мноого седесари и дясномислещи хора ще гласуваме за ДСБ !Не за ГЕРБ или Кунева !

42

Анонимен

преди 11 години

Отнов само ДСБ застъпват правилната логичната и последователната позиция! Хора, осъзнайте се и гласувайте на изборите за единствента истинска анти-мутромилиционерска партия в България! Не се поддавайте на планираното оплюване и целенасоченото изливане на помия върху тях, от страна на ДС-ейците.

fallback